LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

2009-es évről nem maradtak hírek, mivel az akkori honlap valamilyen okokból megszűnt.

Találtunk viszont a picasa -ra feltöltött - és még mindig megmaradt képeket, 2 sorozatot. Az egyiket Csík András töltötte fel, a másiknál nincs név.

Így ezeket lementettük erre a honlapra, reméljük így duplán is megmaradnak.

 

A 2009. Május 30.-án megrendezésre került Bor- és főzőverseny képeit láthatod,

legalul vetítőn is végig nézheted az összeset!

 

 

 

 

...és akik már az örök pincesorokon várnak bennünket:


 

 A vetítőre kattintva, nagyobb méretben is elindítható!

Ugyanezek a képek a picasa-n is megtalálhatók:  >> ide kattintva!

 Illetve, a másik sorozat ugyanitt:  >> ide kattintva!