LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Miskolc város bora,  Második Avasi Borangolás - cikk és fotósorozat,   Borverseny......

 

Miskolc város bora - díjátadás 2013. május 11.-én (> részletek itt)

A Második Avasi Borangolás fotói:  >  Itt láthatók a hírarchívumban!

Alul megjelent a végleges-hivatalos térkép!

MÁSODIK  AVASI  BORANGOLÁS

  2013. Május 11. szombat.


Kedvcsináló: tavalyi fotókat is megnézheted >  IDE KATTINTVA!

Május 11. Miskolc ünnepe, a város napja, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adott a városnak címeres kiváltságlevelet Ferenc József király. A város több pontján is zajlanak rendezvények, este pedig tűzijáték látható. Hagyomány, hogy ezen a napon osztják ki a Miskolci Nemzeti Színházban a Miskolc díszpolgára címet és a díjakat azoknak, akik sokat tettek a városért.

Ennek kísérő rendezvénye az Avasi Borangolás

melyhez az Avasi Borút Egyesület tagjai nyitják meg pincéiket.

Talpra Miskolc! Hív az avas!

Jössz? Kattints  > > IDE  és írj !

A HIVATALOS térkép is megjelent!

A térképre kattintva külön ablakban, nagyítható méretben jelenik meg!

A térkép léptéke:   Az egy kupacban látható pincék közötti távolság nem több 10 hosszúlépésnél!

ESŐNAP NINCS!  A pincékben ígyis-úgyis elázol! 

cc

 

A KIEGÉSZÍTŐ programok

végleges verziója

ide kattintva olvasható!


Avasi Borünnepély

MIskolc

2013. május 9-11.

A Május 10. programok végleges verziója

ide kattintva olvasható!

 

Avasi Pincesor – Miskolc

A szőlő és borkultúra több évszázadon keresztül összeforrt Miskolc mindennapjaival. A Miskolczi bor fogalom volt és a megélhetés fontos részét jelentette a XIX. század végéig, a filoszéra vészig. Az Avas hegy évszázadokig mint a város raktára és rejtekhelye szerepelt. Több mint 800 pincét vájtak a száraz, vízmentes andezittufájába. Az üregek egymással párhuzamosan haladnak a hegy belseje felé, 6-7 m távolságban, a legtöbb 10-20 méter hosszú, de van 50-100 méteres vájat is. Az járatok hőmérséklete 6-10°C között változik attól függően, hogy milyen mélységben húzódnak, hőmérsékletük télen-nyáron egyforma. A mostani pincék nagyrésze legalább 300 éves, de kétszáz évesnél fiatalabb alig fordul elő.

 

2013. május 9. (csütörtök) 14:00

A Gárdonyi Géza Művelődési Házban:

 

 

III. Asztaltársasági borverseny

 

Miskolczi Pincék Asztaltársasága szervezésében harmadik alkalommal megrendezésre kerülő borversenyen az Észak-magyarországi borrégióban termett borokkal lehet nevezni.

Szervező:Miskolczi Pincék Asztaltársasága. 

> Részletek IDE KATTINTVA OLVASHATÓK!

www.miskolcipince.brskft.hu/

*

2013. május 10. (péntek) délelőtt,

Városháza díszterme

 

BORKERESKEDŐ VÁROSOK KONFERENCIÁJA

Miskolcon a Városházán egy napos boros konferenciát tart Kassa, Abaújszántó és Miskolc. A délelőtti és délutáni konferenciaülések esti bormustrával, borkóstolóval végződnek. A konferencia egyik témája az Avas múltja, jelene és a pincesor hasznosításának újragondolása. A program a HUSK pályázat keretében valósul meg.   A részletes ismertető > Ide kattintva olvasható.

Szervező:Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

www.hellomiskolc.hu

*

2013. május 10. (péntek) délután,

Városháza díszterme

 

BORKERESKEDŐ VÁROSOK Projekt

nyitó - bormustra

Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén” HUSK pályázat megnyitója

Feldíszített, allegorikus lovaskocsi indul egyhetes körútra Miskolcról Abaújszántón át - érintve a tokaji borok egykori jelentős raktárhelyeit (Tarcal, Tállya, Mád stb.) - a tokaji borvidék ismert bortermelő községein keresztül Kassára, a bortermelő vidék egykori kapujába. A kocsi minden egyes állomáshelyén borünnepéllyel, kulturális programokkal egybekötött borkóstolóval várja az érdeklődőket.

Szervező:Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

www.hellomiskolc.hu

*

2013. május 11. (szombat)

Avasi pincesor

 

II. AVASI BORANGOLÁS

Európában egyedülálló módon Miskolc város szívében, az Avas hegy északi oldalában több mint 900 pince és borház helyezkedik el. Ezek nem ritkán 300–400 évesek. Itt található a város két emblematikus építménye az Avasi kilátó, valamint a középkori Avasi Református templom a hozzá kapcsolódó műemlék temetővel. Ezen a történelmi területen kerül megrendezésre a II. Avasi Borangolás. A borokról a helyi gazdákon kívül, Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott borászatok gondoskodnak, finom ételekkel és hangulatos „pince” zenekarokkal. Több mint 20 nyitott pince várja a látogatókat.

Pincenyitók: Avasi Borút Egyesület (Nagyavasi és Kisavasi) pincegazdák.

Szervező: Miskolczi Borbarátok Társasága

www.miskolciborbaratok.hu,

http://avasiborangolas.blogspot.hu/   

http://avasiborut.brskft.hu/

 

Egy kis mozi
:

És az Avas pincesorainak térképe:
 Nagyobb térképre váltás