LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Utánpótlás a Nagyavason, Diósgyőr-Pecérvölgy,  Augusztusi tanulmányút!

 

 

 

A Nagyavas újabb utánpótlása 2013. Június 28: Géczi Gellért.

(Bejci Béla unokája) >  Ide kattintva!   Hangszórót bekapcsolni!


Aki a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának is tagja, annak: 

Július 12. Péntek: Pincézés a Pecér-völgyi pincesoron. Meghívó ide kattintva.

Augusztus 10: Tanulmányút!   Részletek ide kattintva

Biztosan észrevette a tagság, hogy jelentősen megnőtt honlapunk látogatottsága, mióta új menüpontot nyitottunk:  ELADÓ PINCÉK címmel.
Érdemes lenne a közeledben található eladó pincéket lefotózni (lehetőleg a telefonszámot is) és megküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. -ra, hogy mielőbb jó borivó Magyar szomszédod legyen!
Megjelentetjük a honlapon! Természetesen akkor is szólj, ha elkelt a pince, hogy levegyük a cikkből, ne zavarják tovább az eladót!