LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player


Pihen a prés.
Mustszag bódít.
Zenél a csönd,
hallgatom.
Szőlőszem és
részeg darázs
hempereg az
udvaron.


Csanádi Imre : SZÜRET UTÁN

 

Mindenki szüretel - emiatt közös program nincs.

Korán sötétedik. Most még olyan borházakban is ég esténként a villany, ahol év közben alig látni mozgást. Hordót mosnak, préseket szerelnek, várják az utánfutókkal érkező szőlőt. Közben kóstolják és értékelik a tavalyi bort ha még maradt. Hétvégén igazi nyüzsgés és munka van. A muslincák és darazsak is bizonytalan görbe röppályán közlekednek az erjedő musttól. Ilyenkor kell magunkba szívni az utolsó lélekmelegítő napsugarakat, megcsodálni az aranyfényű lombokon csillanó naplementét, mert nemsokára leszáll a köd és szűkre szabja a látóhatárt.  Már most is egyre több vadgesztenye-levelet hoz a reggeli posta, üzenve hogy itt az ősz, költöznek a fecskék, és a tücsök is leteszi hegedűjét, mert már csak az "-ember"-es hónapok vannak hátra az évből.  Előbb-utóbb a pincesor végére is ki fog kerülni a tábla: téli szünet miatt zárva.