LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Október 6. Koszorúzás,  -  október 19: Utánam srácok az avasi kilátóba,  -  Október 23 emlékére,  -  Október 27: Nagy Székely MenetelésAz Avasi templom harangjátéka itt meghallgatható: {zaudioplayer http://avasiborut.brskft.hu/avasiborut/images/zene/avasiharang.mp3}Aktuális:
Nagy Székely Menetelés:


Olvasáshoz kattints rá!1956. Október 23. emlékére

 UTÁNAM SRÁCOK !

( az AVASI KILÁTÓBA és az AVAS PINCÉIBE )


Felfedezés, játék, ünnep és tánc

2013. október 19. szombat 14.00 órától éjfélig

Délutáni kirándulással és borkóstolással a Kisavason, zenés és játékos ünnepséggel az 50 éves Avasi Kilátónál, este pedig az Egy Kiss Erzsi koncertjével folytatódik október 19-én az Utánam, srácok! program.

„A régi Avas Szálló épülete után, a projektünk második állomásának helyszínéül Miskolc egyik legemblematikusabb épületét és annak természeti és épített környezetét: az Avasi kilátót és a Kisavasi pincesorokat választottuk.  Programunk célja, hogy a városlakókkal együtt, megpróbáljunk újra életet lehelni a Kisavas macskaköves utcáiba, pincéibe, és hogy újra méltó módon használhassuk a város egyik szimbólumát, az Avasi kilátót.

Várunk mindenkit október 19-én 14.00 órakor az Avasi Kilátónál!

A programról:


Az AVASI BORÚT  EGYESÜLET várja mindazon pincegazdák jelentkezését akik a fenti programhoz csatlakoznának,  és ha az alkalom úgy hozza, pincéjüket az Avasról szóló előadók, szervezők, és érdeklődők számára megmutatnák.

Jelentkezés: Báthory Csongornál, erre az e-mail címre:      Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A pincenyitó gazdákat ( pincesor, házszám - itt fogjuk felsorolni! )

A pincenyitó gazdák 14:00-kor találkoznak a szervezőkkel a KILÁTÓNÁL

Innen kezdve a szervezők döntése, hogy melyik irányba sétálnak majd le a kilátóból az Avasi pincesorokra.  Becslésünk szerint - a rövid időtartam miatt - egy túraútvonalba valószínűleg 2-3 pincénél több nem fog bele férni.

 

Látogatható pincék lesznek (ha a túra arra felé indul) :

 PINCESOR:                   HÁZSZÁM :                      PINCEGAZDA:         

Nagy-Avas Felső sor            399                             Báthory Csongor

Nagy-Avas Felső sor            400                             Zsoldos Gyula

Kisavas Zsolcai sor              176                              BRS  pince

Nagy-Avas Alsó sor             735                              Margit pince (Nagy Béla)

Az  50 éves kilátóról >  ide kattintva is olvashatsz!Október 14.-i hír  ( 1855, Vasárnapi Újság)

Októberi színek az Avason


Október 6.  Az ARADI VÉRTANÚKRA EMLÉKEZVE

Koszorúzunk az Avasi református temetőben - a korábbi évek hagyományainak megfelelően.

Első sorban azokat a pincetulajdonosokat várjuk akik tagjai a Miskolczi Pincék asztaltársaságának is, de a többiekre is számítunk!