LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Nosztalgia és realitás a történelmi avason, -VIDEÓVAL- a Miskolci TV híreiből!  ****  a Wikipédia is írt az avasról,  ***  adómentesek lehetnek a pincék,  **** Vivát Bacchus- bordalok Regős zsolt szerkesztésében-VIDEÓVAL!

 

 

a Miskolci TV műsorát ezen a linken éred el:

http://minap.hu/mivid.php?ext.a40936

vagy az alábbi lejátszót elindítva:

 
{jomwebplayer type=youtube video=http://youtu.be/HhdYhVfJMj4}


Mégis csak egyre többen figyelnek fel ránk?


A WIKIPÉDIA  "CAFÉBLOG-ja" az avasi pincékkel foglalkozik!   Kattints ide!

Adómentesek lehetnek a belterületi pincék ?

Új építményadó-rendeletet fogadhat el november 21-ei ülésén a miskolci közgyűlés. Az előterjesztés két fontos célt fogalmaz meg: egyrészt tisztázni kell bizonyos, az „adótárgyakhoz”, tehát az ingatlanokhoz kapcsolódó fogalmakat. Másrészt egyes építmények, konkrétan a belterületi pincék esetében az adó mértéke nulla forintra csökkenne.

Ennek hosszú távon pozitív hatása lehet az idegenforgalomra, hiszen az adó eltörlésével megtakarított összeget állagmegóvásra fordíthatják a gazdák, ami a történelmi Avas pincéi, présházai esetében elengedhetetlen.

minap.hu

Vivat Bacchus!

Szüreti- és bordalok

Regős Zsolt szerkesztésében{jomwebplayer type=youtube video=http://youtu.be/mDYx7zkS0Dw}
http://youtu.be/mDYx7zkS0Dw

2013. november 9., szombaton 20:00  Miskolci Nemzeti Színház,  JÁTÉKSZÍN

 

Mi lehet kellemesebb egy pohár illatos, finom bornál? Mindez egy órányi muzsika mellett.

Színházunk férfikórusa szüreti- és bordalokból, humoros szüreti történetekből összeállított műsorral várja a borkultúra és a zene szerelmeseit,  - azokat a bölcseket - , akik tudják, hogy egy kellemes órában úgy sűrűsödik az életöröm, ahogyan az érett szőlőszemben a nyári napsütés.

 

 

 

 

Miskolci Méteres Bor Átadása:

{jomwebplayer type=youtube video=http://youtu.be/kd472XEjYXk}
http://youtu.be/kd472XEjYXk

Máma már megint berugtunk,    nem mehet ez így tovább...

{jomwebplayer type=youtube video=http://youtu.be/8lj2KWmd0nU}

http://youtu.be/8lj2KWmd0nU