LAP TETEJÉRE
"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:
e-mail: avasiborut@gmail.hu
Avasi Gyöngyöző, Bor és gasztronómia
Avasi Gyöngyöző
Gyöngyözőbor, pezsgő & Jazz
2014. augusztus 28-30.
(csütörtök - szombat)
16.00 - 23.00
Gyöngyözőbor, habzóbor, pezsgő
Nyári meleg napokon a két sláger alkoholos ital a sör és fröccs mellett egyre nagyobb teret hódít a gyöngyöző- és habzóbor. A laikus fogyasztó minden szénsavas bort pezsgőnek titulál, pedig alapvető különbség van köztük. Az erjedés folyamán a szőlő cukortartalma átalakul alkohollá és szén-dioxiddá és ha az utóbbit nem engedjük elillanni készen is van a pezsgő. A pezsgő az ünnepek elmaradhatatlan kelléke, de egy nyáresti kikapcsolódásnak is kiváló társa. A gyöngyözőbor buboréktartalma lehet természetes és mesterséges eredetű is, a habzóbort viszont szén-dioxiddal dúsítják. Manapság egyre több magyar pincészet készíti ezeket a kiváló italokat, melyekkel elbúcsúztatható a nyár - augusztus utolsó hétvégéjén - az avasi pincesoron.
Bor és gasztronómia II.
Pohár letéti díj 1000.- Ft, a végén vissza kapod.
A múltkori rendezvény IDE KATTINTVA olvasható fotókkal és a MiskolcTV hírével.
Sándor Zsolt