LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 

Avasi Gyöngyöző,  Bor és gasztronómia

 

Avasi Gyöngyöző

Gyöngyözőbor, pezsgő & Jazz

2014. augusztus 28-30.

(csütörtök - szombat)

16.00 - 23.00

Gyöngyözőbor, habzóbor, pezsgő

Nyári meleg napokon a két sláger alkoholos ital a sör és fröccs mellett egyre nagyobb teret hódít a gyöngyöző- és habzóbor. A laikus fogyasztó minden szénsavas bort pezsgőnek titulál, pedig alapvető különbség van köztük. Az erjedés folyamán a szőlő cukortartalma átalakul alkohollá és szén-dioxiddá és ha az utóbbit nem engedjük elillanni készen is van a pezsgő. A pezsgő az ünnepek elmaradhatatlan kelléke, de egy nyáresti kikapcsolódásnak is kiváló társa. A gyöngyözőbor buboréktartalma lehet természetes és mesterséges eredetű is, a habzóbort viszont szén-dioxiddal dúsítják. Manapság egyre több magyar pincészet készíti ezeket a kiváló italokat, melyekkel elbúcsúztatható a nyár - augusztus utolsó hétvégéjén - az avasi pincesoron.

 


Bor és gasztronómia II.

Mátrai, bükki borok, Miskolc kolbász és Kisgömböc sajtok.
A  Miskolciak az Avasért Alapítvány soron következő gasztronómiai eseményének középpontjában a Mátrai Borvidék lesz.

Augusztus 8-án Losonci Bálint, Szecskő Tamás és Karner Gábor borai mellett az Agria Sajtműhely vendégeskedik a Papszer utca 2. szám alatt 18:00-tól.

Most sem maradnak el a bükki borok és a Miskolc kolbász sem! Ez alkalommal az alapítvány két játékot is indít a bor és gasztronómia kedvelői számára értékes nyereményekért.
Már elég egy lájk a Miskolciak az Avasért Alapítvány facebook oldalán és ha szerencséd van máris tied lehet az 1000 forint  értékű kóstolójegyek egyike.
Ha pedig szeretnél egy a kiállítók boraiból és sajtjaiból összeállított csomag szerencsés tulajdonosa lenni nincs más dolgod, mint helyesen válaszolni a kérdésekre.
Lájkolj, kóstolj, érezd jól magad!
 


Pohár letéti díj 1000.- Ft, a végén vissza kapod.
A múltkori rendezvény IDE KATTINTVA  olvasható fotókkal és a MiskolcTV hírével.

Sándor Zsolt

borász, borszakértő
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.