LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 

...az avasi pincesor. ... mintha a Rózsadombot betolnánk a Váci utca mellé…

Avasi Murci Napok,

Disputa,

Korlátavató

....apropó - hiszen ezt a honlapot is interneten olvasod....

 ..ma még adómentesen..... ( Az internetadó apropóján) :

"Létesítsen a kormány gyakori vonatjáratokat Budapest és Bugac között, hogy legalább vasárnapokon, Bugacra lerándulva, fejünket a homokba dughassuk, s így tegyük lehetővé, hogy ne lássuk, mi történik ebben az országban.

A víz a közlekedőcsövekben még mindig ingyen közlekedik. Ez nyilván elkerülte úgy a közlekedésügyi, mint a pénzügyminiszter figyelmét. Miért nem vetnek ki rá legalább valami adót?

Csökkentse a kormány a föld és a mennyország közt való egyirányú sűrű közlekedést. Csökkentse tehát a halálozások s az öngyilkosságok számát. Ha másképp nem tudja, hát azáltal, hogy teremtsen tűrhető életviszonyokat. Ez is módszer.

Adjon ki a kormány rendeletet, amellyel tiltsa meg a villamosokra való ugrálást. Mert pontosan megfigyeltem, hogy még minden kormány, kezdve a Wekerle-kormánnyal, mihelyt ilyen rendeletet kiadott, egy héten belül megbukott. Oki és okozati összefüggés ugyan a rendelet és a bukás közt nincsen, de így történt. Türelmetlenül várjuk tehát a rendeletet."

 1926  Nagy Lajos: Képtelen természetrajz (részlet)

 

„.....A másik az avasi pincesor. Mindig mondtam, hogy olyan az a hely, mintha a Rózsadombot betolnánk a Váci utca mellé…

 – Vett is ott egy pincét. ..............................

 – Próbáltam minden módon egy kicsit meglökni, elindítani, csak nagyon nehéz. A 80-90-es évek elején volt ott élet, de mire elkezdtük a fesztivált, már nagyon lezüllött. Foggal-körömmel ragaszkodtam hozzá, hogy meg kell csinálni, de iszonyatos pénz kellene. Én kiszúrtam magamnak egy fehér házat, bementük az idős eladóval, ki lehetett látni a teraszról a városra, szépen be volt rendezve, és nagyon alacsony összeget mondott. Azóta már felmentek az árak. Mondtam, hogy meg van véve, mire döbbenten kérdezte, hogy „a pincét meg sem nézi”? Azt hittem, valami kis tárolóhely, és lementünk egy olyan nagy pincébe, mint a Rákóczi, benne 80 liter bor – ő valójában azt árulta, én meg nem is tudtam, hogy ez ilyen hely… Azután kezdtem beizzítani az embereket, hogy vegyenek pincét az Avason, de hát ezrével vannak. A miskolciak helyében kiszúrnék magamnak egy pincét, és megvenném. Mert a hagyományos élet is úgy nézett ki, hogy a polgárság egyszer csak átment a házából a borházába. Nem véletlen, hogy az irodalmi élet nagyjai itt mulattak… Jó hogy vannak már használt pincék, jó, hogy van a Borangolás. Infrastruktúrát kellene fejleszteni, és világunikum lehetne ez a hely.”

Eredetiben olvasható a MINAP.hu-n:  ide kattintva:

Müller Péter Sziámi: a legfontosabb a főutca és az avasi pincesor

Borkóstolók programja az év végéig:

- ide kattintva -vagy a FRISS HÍREK-BORKÓSTOLÁS menüben.

 

MEGHÍVÓ:

További információkért kattints a fenti meghívóra!

 

Október 15. szerda 17:30

(részletekért kattints a lenti meghívóra!)


Választási tanácsadás 2014. október 12.  ( Kattints ide ! )

Egyszerűbben fogalmazva:

Részletes beszámoló a fenti képre kattintva!   ( Hírek archívuma menüpontban)