Ujjáéled a történelmi avas?  (A Minap cikke)
9 hónap alatt egy támfal nem készül el?
Disputa,
A kultúra nyitott pincéi.
A


Cikke:

Újjáéled a történelmi Avas
Az önkormányzat a belváros szerves részévé kívánja tenni a történelmi Avas városrészt, ezzel tovább bővítve Miskolc turisztikai attrakcióit.

Illusztráció; Fotó: Végh Cs.

A tervek szerint hamarosan megkezdődhet a Szent István térről a Kilátóig vezető panoráma-körút kialakítása. Az ösvények rendbetétele mellett a szükséges helyekre korlátok épülnek, a közvilágítást korszerű LED-es kandeláberek biztosítják majd. A református egyház támogatásával és együttműködésével megkezdődik a temető és a templom környékének rendezése, a sétaút kialakítása. Az egyik legnagyobb feladat egy olyan - a pincetelkekről és az utcákról kiépítendő - csapadékvíz-elvezető rendszer megvalósítása, amely a talaj jelentős megbolygatása nélkül épülne meg, így nem veszélyeztetné a borospincéket. Mindezt a tulajdonosok bevonásával végezzük el.

A program tartalmazza az Avas-tető és a Kilátó környékének rendezését, parkosítását, új – egyelőre még tervezés alatt lévő – látványelemek, attrakciók kialakítását. Az elképzelés szerint a kilátó környéke egy olyan pihenő-, kirándulóhellyé alakul, ahol a családok akár órákat tölthetnek majd el kellemes környezetben. Az ösvények érintenék a régi présházakban kialakított vendéglátóhelyeket. A beruházásnak köszönhetően kényelmesebben közelíthető majd meg a terület, egyben biztonságosabbá is válik. Így várhatóan többen látogatnak majd ki borkóstolásra az avasi pincékbe, ami a vállalkozó kedvű pincetulajdonosoknak bevételnövekedést jelenthet.

Fotó: F. Kaderják Csilla

A közelmúltban elkészült az itt található fák felülvizsgálata. A történelmi Avassal kapcsolatos korábbi kutatásokat igazolják a mostani eredmények is. Ezek szerint a fák legnagyobb része, amellett, hogy tájidegen, gyökérzetével veszélyezteti a pincéket, valamint a hegyoldalt, amelynek lassú csúszásában jelentős szerepet játszik. A növényzetcsere tehát sürgős és indokolt. A régi fák helyébe alacsony növésű és nem mély gyökérzetű fák, cserjék kerülnek majd, amelyek dekoratívak, ugyanakkor nem akadályozzák a kilátást, és azt sem, hogy a város felől láthatóvá váljon az önmagában is attrakciót jelentő terület.

Ahhoz tehát, hogy a terv megvalósulhasson - figyelembe véve a közbiztonság, az átláthatóság, a baleset- és életvédelem fontosságát -, valamint azt, hogy az Avasi Templom, a harangtorony és a környező terület kirándulásra, sétára alkalmas és vonzó legyen, el kell távolítani és le kell cserélni a területen lévő elvadult, sűrű és tájidegen növényzetet.

Erről széleskörű egyeztetést folytatott a Polgármesteri Hivatal a civil- és szakmai szervezetekkel, valamint a református egyházzal.

Az Avas-rekonstrukció tervei még készülnek, ezért a projekt költségei egyelőre nem ismertek. A beruházás több lépcsőben valósul meg, a várhatóan hamarosan megnyíló európai uniós források igénybevételével.

 

 

Micsoda tervek és milyen szép fotók! 

De történni is fog valami? És ha igen, mennyi idő alatt?

Mert amíg egy gyereket meg lehet csinálni 9 hónap alatt, egy leomlott pincesorral Miskolcon ennyi idő alatt semmi sem történik!

 Így éled ujjá az Avas?

Ide másoljuk Önkormányzatunk és a Minap.hu figyelmébe ajánlva

emlékeztetőül egy 9 hónappal ezelőtti cikkünket:

 

2014. április 3:

ELNYELTE A FÖLD......

 

Talán utoljára láthatjuk a Mélyvölgy- Győri sor tavaly rendbe tett, szőlőfürtökkel festett borházát:

Történt ugyanis hogy a Győri sor 254 előtti útszakasz a hét elején eltűnt, helyén egy 8 méter mély lyuk tátong-  az út betondarabjaival, korláttal, fákkal, bokrokkal a mélyben.

 

De mindez nem elég! Hatalmas üreg tátong a megmaradt betonút alatt, nem érdemes kimerészkedni a széléig. Az ottlakók szerint naponta hallható és érezhető  újabb és újabb dübörgések, több tonnányi földdarabok újabb beszakadásai.

És a mélység halad a házak alá és az út alá is.  Valami igen nagy méretű pince szakadhatott be.

Ami figyelemre méltó, hogy a föld darabok repedései és a már szabadon álló részek tele vannak a környező fák és bokrok  6-8 méter mélyre leérő gyökereivel.

Valószínűleg  nem véletlen a beszakadás, a vastagodó gyökerek feszítik a repedéseket, a talaj pedig a száraz idő miatt tovább reped, és a növekvő repedések nem tartanak tovább.

Át kellene gondolni - a természetvédők ellenében -  az összes pincesori fa azonnali kivágását!

Régen az Avas oldala rét volt, itt-ott cserjékkel, de nem fákkal!

 

A régi képeken sincs fa az Avason!

2014. április4: Elindult a helyreállítás. Sajnos az alatta lévő Csabai sor két borháza is áldozatul esett, valószínüleg támfalépítés lesz.

Április 8:  Újabb két pince-borház esett áldozatul lent, a Csabai soron. Ezek fölött is megindult a támfal és állítólag a pince is beomlott.  Fent még állnak a házak a szakadék peremén, de meddig?

Kiegészítés 9 hónappal később, 2015. január 27.-én:

A fent látható borházak alapjai kezdenek látszani, előttük már egy talpalatnyi föld sincs. OSB-lapból készült kerítéssel el van takarva a "turisztiai attrakció". 

Így - mint a strucc, aki homokba dugja a fejét -  várjuk hogy lassan, de biztosan tovább omoljon a föld és szép csendben elnyelje városunk épített örökségét.

 

A Mélyvölgy elejére pedig kitettek egy behajtani tilos táblát, valamint egy zsákutca táblát.

Megjegyzem, a tábla utáni pincesor nem zsákutca, két másik pincesorról is megközelíthető.

 

Vagy maga a történelmi Avas ujjáéledése lenne egy nagy zsákutca?

Egyébként az "ÚTHIBÁK" tábla is félrevezetés, látni hogy az őseink által épített macskaköves út még ma is jó. Talán egy

" OLCSÓBB A TÁBLA MINT EGY TÁMFAL"

felirat jobban tükrözné a valóságot.

 


2015. Január 30. 17:30

CELLÁRIUM

A kultúra nyitott pincéi !


ez egy ilyen este lesz:azóta elkészült a "hivatalos" meghívó is:


2015. január 27. (kedd) 18:00 óra:  DISPUTA
Kerekasztal beszélgetés


 

az 1990-es évek

kisavasi, mélyvölgyi, nagyavasi

vendéglátásáról, szubkultúráiról

 

A rendszerváltástól az ezredfordulóig „felrobbant” a történelmi Avas – alternatív, jellemzően fiatalos közösségeket, valóságos szubkultúrákat hoztak létre, szolgáltak ki az évtized immáron piaci viszonyok között működő szórakozóhelyei, borospincéi. Mindez a korabeli vendégkörnek – szép emlék, nosztalgia. A korabeli vállalkozóknak – realitás, de miféle érzelmi töltettel?

Miért vágtak bele? Rentábilis volt, ha igen, miért szűnt meg? Valóban élénk kulturális pezsgés övezte az adott szórakozóhelyeket? Kik „csinálták”mindezt, kik voltak az alkalmazottak, törzsvendégek, fellépők? Furié, TBC, Anonymus, Fekete Bika, Avasi Koccintó, Dukát, Fáraó…

 

A rendezvényt szervező Avasi Borút Egyesület

és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület

tisztelettel invitál a kerekasztalhoz minden kedves érdeklődőt!

 

Időpont: 2015. január 27. (kedd) 18:00 óra.

 

Helyszín: Helynekem (Miskolc, Széchenyi utca 30. szám).

 

A belépés ingyenes!

 

Nekünk még vannak emlékeink. De ha nem teszünk semmit, a gyerekeinknek  lesz miről beszélgetnie az Avas kapcsán?

Az új esztendőre egészséget, bőséget,


bort, búzát, békességet kívánunk.