LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

XVIII. Sajóbábonyi Regionális Borverseny,  

Március 15.- koszorúzás és temetői séta,

Kultúra nyitott pincéi, 

Miskolczi borkiállítás és vásár 1888....

 

 

Új dokumentum a KUTATÁS menüpontban:  Miskolczi borkiállítás és vásár 1888.

Március 27.-én :  A Kultúra Nyitott Pincéi:


Fecske Csaba költővel beszélget Csatlós Ágnes. Megzenésített verseket énekel Sityu.

Március 26:


 Március 14.-én szombaton 10 órakor koszorúztunk az avasi református temetőben, a két gondozásba vett 48-as hős sírjánál.

További képek a Miskolczi Pincék Asztaltársasága honlapján. (Kattints ide)

 


Ezt követően séta a temetőben, különös tekintettel Szemere Bertalan, Horváth Lajos, Palóczy sírhelye, akik a szabadságharcban is és az Avas fejlesztésében is jeleskedtek.Este 6 órától DISPUTA  a Celláriumban, ahol a további tavaszi programokat is megbeszéltük.


..