LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Frissült a "KUTATÁS" menüpont;

Padlástól a pincéig a Nagyavason;

Fröccsfesztivál és Avasi Disputa;

Emlékezzünk a trianoni diktátumra!

 

Frissült a "KUTATÁS" menűpont!

- sírfelirat az avasi templomban

- harangtorony

Június 24:  Padlástól a pincéig a Nagy-Avason!

 

A lillafüredi István Nádor Borlovagrend néhány kíváncsi tagja végigjárta az avasi templom és óratorony pókhálós padlását, majd egy lecsóra összeült András pincéjében.

Félúton a templom padlására:

 

 

Később pedig fent az óratoronyban:

 

.

..
..


Végül a lecsó a pincében:


MISKOLCI  FRÖCCSFESZTIVÁL 

2015 június 19-20.

A fenti programra kattintva további infók  a János Pincéről!

Az Avasi Borút Egyesület

a fröccsfesztiválhoz kapcsolódva a PRÉSHÁZ-ban szervezte meg

az Avasi Disputát, kiállítással és az Ildi Ryder koncerttel egybe kötve.

A jó hangulatú koncert természetesen másokat is becsábított a borházba!

 

..

..

 

......

 

..

 

..

..

 

Hat szórakozóhely ad otthont a tizedik Miskolci Fröccsfesztiválnak a Kisavason a hétvégén.

Főként hegyaljai boroké lesz a főszerep, de falatozhatnak is a látogatók, miközben dzsesszt vagy rockot hallgatnak.

A Dűlő Étteremben a mádi Szent Benedek Pincészet kínálja majd borait a fröccsökhöz, továbbá itt lesz a miskolci Sándor Zsolt Pincészetének legkiválóbb borai. Itt grillterasz várja a fröccsözés közben megéhezőket. 19-én, pénteken pedig egy órán át élőzene is lesz.

Az Avasi Cellarium Pálinka- és Borház az egri Divinusz és a Tokaj Hétszőlő Pincészetből hozat innivalót. Az ennivalót a Miskolci Keszegsütő vállalta, valamint a Bodnár Sajtmanufaktúra mádi grillezett sajtjait kóstolhatják meg a jelenlévők. Itt pénteken és 20-án, szombaton is zenél majd a JazzInside zenekar.

Ahogy továbbmegy az ember a Kisavas Elsősor utcájában, betérhet a Hill Café&Clubba, ahol a Borháló Miskolc nedűiből készíthet fröccsöt.

A sorban utána következik a Hajdú Borház, ahol a mezőzombori Disznókő Borászat szolgálja fel a dionüszoszi italt. Hozzájuk a Sárga Borház Étterem finom falatai tartoznak.

A túra következő helyszíne a Présház Borozó. Itt a tarcali János Pincében és a kecskeméti Dimenzió Borászatban gondosan hűtött palackokból meríthet erőt a látogató. A helyen a gasztronómiát a Via Piano Étterem biztosítja.

Vendég az Avasi Borút Egyesület. Két kiállítás is plusz programként szolgál a betérőknek pénteken: a Macskaköves Tanösvény és az Avasi Disputa tárlata. Szombaton pedig az egykori Nehézipari Műszaki Egyetem filmkörének alkotásait vetítik le. És nem maradhat el a zene sem! Péntek este az Ildi Rider Cover Band játszik, szombaton meg Csehovics Gábor tárogatóművész és Molnár Béla tangóharmonikás.

 

 

 

Az utolsó helyszín pedig az Aranykorona Borlovagterem és Sétálópince, ahol az egri Korona Borház finom borait kóstolhatják meg fröccs formájában a résztvevők a helyi speciális ízekkel. 19-én és 20-án is az est hangulatát élőzene emeli majd.
Emlékezzünk  június 4.-én a trianoni diktátumra.

..

..


ETHNOGRAPHICAL MAP OF HUNGARY  based on the density of population 1910.A térkép , rákattintva sokszorosára nagyítható!

 

Továbbra is aktuális: