LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 

 

 

Tisztelt Tagság!
Ez úton szeretnénk önöket meghívni a következő Disputa eseményre.

időpontja: 2015.07.17. Péntek - 18.00 óra

Helyszín: Sityu Pince

Témánk az Avasi Pincesor jövője - Fejlesztési terv

Tisztelettel
Fáy Ádám

2015. július 4:  Spontán Disputa a Nagyavason

A fészbúkon talált Avasi Disputa meghívóját (lentebb láthatod)  fellelve, és ide honlapunkra utolsó előtti napon kirakva, gyülekeztünk a meghirdetett időpontban a Margit-Pincében.
Gyanús volt, hogy -  vagy mindenki késik - ami nem szokott előfordulni, - vagy valami félreértés fennforgása történik.
Mint kiderült,  a meghívóhoz képest jó pár nappal korábban jöttek a kisgéresiek, akik pedig vendégül látták őket, nem sok információval szolgáltak arról, hogy az esemény már megtörént.

No azért nem estünk kétségbe. 
Pince van, 
Béla bora kiváló, 
és a 36 fokos melegben még a hivatalos álláspont szerint is sokat kell inni!

Így hát a legfinomabb rozéból is került az asztalra.

Előkerült egy kis szalonna, kenyér, hagyma, így hát a borhoz sült szalonna és zsíros kenyér is készült:

Majd a borház előtti udvaron spontán disputa alakult ki, melyen többek között az Avasi Borangolást is kiértékeltük Burgony Petivel, közben a koncert sem maradt el!
Kisgéresről ide kattintva olvashatsz!

Továbbra is aktuális: