LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Avasi Macskakövek (Avasi Disputa) ; FRISSÍTVE FOTÓKKAL!

Dokumentumfilm vetítése,

Kiállítás az avasi református templomban...

Augusztus 28:

Figyelem!

Az első koncert este 8-kor kezdődik

(nem 7-kor mint a plakáton írva van)

Báthory Csongornak küldjetek létszám visszajelzést!

Augusztus 1: dokumentumfilm-bemutató, forgatás

Szombaton (aug.1.) szeretettel várunk mindenkit a Bokályos pincébe 18.00 órától a következő Avasi Disputára, ahol megtekintjük a dokumentumfilm első változatát.

Kaja, ital lesz, de szívesen fogadjuk és fogyasztjuk a hozott anyagot is.

Előtte, délután filmforgatás lesz, ahová várunk titeket: a Dalárda is feltűnne az egyik jelenetben, és szerepelnének sokan mások... Szükségünk lenne továbbá egy taligára! Ebben tud valaki segíteni?

Egy képkocka a filmből:

További programok:

(- augusztus 16.: tanulmányi kirándulás Erdőbényére - ez még nem biztos !)

- augusztus 19.: szervezetfejlesztés (Dalárda, kész dokumentumfilm bemutatása)

augusztus 28.: zárórendezvény kiállításmegnyitóval, 3D-s bemutatóval, gyerekprogrammal, koncertekkel, filmbemutatóval (kész játékfilm).

- szeptemberben: Főzőverseny a Nagy-Avason.