LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Kirándulás Cserépfalura;

Záró Disputa;

Mélyvölgyi pincemustra

2015. Október 9: Kirándulás Cserépfalura


2015. Október 19. hétfő 18:00   ZÁRÓ  DISPUTA

Tisztelt Avasi Disputa résztvevők!
Ez úton szeretnénk meghívni titeket az Avasi Disputa projekt utolsó rendezvényére, egy záró disputára!

 Helyszín: Berta Béla pincéje (Tetemvár),

Időpont: 2015.X.19., du. 6 órától!
 
Várjuk addig is a további fejlesztési javaslatokat a készülő fejlesztési tervhez! Akár e-mailben, akár a helyszínen írott formában vagy szóban!

 

üdvözlettel:
Darázs Richárd2015. Október 3: Mélyvölgyi Pincemustra.

Részletekért kattints a képre,  vagy a FRISS HÍREK - MÉLYVÖLGY HÍREI menűpontra.