LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Az igazi kocsonyafarsang a Bacchus pincében,

Miskolci Kocsonyafarsang nyitó felvonulás,

Őszi- téli fotó pályázat - még mindig aktuális,

Kisgéresi meghívó,

Búcsúzunk Deák Imrétől.

 

 

 

 

 

AZ IGAZI  KOCSONYAFARSANG.....

Az igazi kocsonya farsang nem a városban volt ám, hanem az avasi pincesoron, a Bacchus-pincében, ahol Béla és Zsuzsi látta vendégül az Avasi Borút Egyesület tagjait.

Az előző napi munkájuk a borospincében megterített asztalon várta a vendégeket:

Fent a borházban pedig forralt bor illata terjengett - a vaskályhán forrt a csodálatos ital.

Minél inkább gyülekezett a társaság a borházban a meleg kályha körül, annál inkább fogyott a bor és a sütemény, no meg Béla  "csonthéjas" párlata.


Végűl mindannyian összegyűlvén, lementünk a borospince mélyére és hatalmasat lakomáztunk a fantasztikusan sikerül kocsonyából.

Lakoma közben a társaság minősítette a kocsonyát: közfelkiáltással Kocsonyakirálynak neveztük ki Bencsik Bélát.

A kis képek vetítése automatikus, rákattintva nagyobb méretben is elindítható.


Közben a vendégek fel-fel szöktek a konyhába is melegedni, ahogy a fenti vetítésen is látszik. Némelyek pedig - mintha nem lett volna elég bor a pince mélyén -  elindultak Bandi pincéjébe, hogy onnan is hozzanak kóstolni valót. Hát, elég későn értek vissza. Biztosan nehéz volt eldönteni hogy melyik hordóból szívjanak. De miért ilyen kis 2 literes üveggel mentek? Gondolták hogy elég lesz?

Vajda Jutit fotói:

 

Emlékeztetőül a meghívó:

Kedves Tagtársak !

 

A téli ünnepek sorában lassan eljön a farsang ideje is. A városi Kocsonyafarsang nyitó felvonulásán már hagyományosan részt vesznek tagjaink, és mivel harmadszor kapunk meghívást Bencsik Béla és felesége, Zsuzsa tagtársainktól, hagyományos rendezvényeink sorába illeszthetjük a Bacchus pince Kocsonyafarsangját is.

 

Szíves vendéglátóink szeretettel várják minden kedves tagtársunkat egy tányér kocsonyára, baráti diskurzusra, és természetesen borkóstolásra 2016. január 30. (szombat) napján 14.00 órától a Bacchus (Bencsik) Pincébe ( Nagyavas, Felső sor, már megint nem tudom, hány szám, de biztos mindenki odatalál).

Bár részvételi díj nincs, kívánatos, hogy a vendégek egy tányérkányi sós vagy édes sütivel járuljanak hozzá a farsangi harapnivalókhoz. Természetesen a folyékony kóstolni valók sem mennek majd kárba ( nem olyan családból/egyesületből valók vagyunk mi !).

Tekintettel arra, hogy a kocsonya nem feneketlen bográcsban készül és kerül az asztalra, kéretik a házigazdáknak, vagy jelen meghívó írójának január 28 -ig visszajelezni a részvételi szándékot és létszámot. Aki ezt elmulasztaná és mégis tiszteletét teszi, bebocsáttatik, de hozzon kocsonyát, ha azt is szeretne enni.

 

Bor- és kocsonyabaráti üdvözlettel :   Csilla ( én máris éhes vagyok!)

 

MEGHÍVÓ:

 

Az idei évben is felvonulunk a

Miskolci Kocsonyafarsang nyitó ünnepségén.

 

A felvonulás 2016.01.28-án csütörtökön 16:00 órakor kezdődik.

 

Gyülekezés a Városház téren 15:45 órakor.

Értesítés – Meghívó

 

A kisgéresi borászok és a Kisgéresi Önkormányzat értesíti a borászokat és a borkedvelőket, hogy

 

2016. január 30-án, szombaton délután 15.00 órai kezdettel a helyi kultúrházban megrendezi a Kisgéresi és Bodrogközi Új Borok Kóstolóját, amelyet ismét disznótoros ételkóstolóval köt össze.

 

A részvétel feltétele: minden borász személyenként 5,- EUR belépő, valamint minimum 4 liter (2 fajtából 2-2 liter) saját bor. A borász egy családtagja (feleség, élettárs vagy gyermek) is 5,-EUR belépőt fizet. A borászok és kísérőjük négyfogásos ételt kapnak.

 

Borkedvelők (nem borászok) számára is lehetőség nyílik részt venni a bor és ételek kóstolásában. A belépőjegy az ő számukra 15,- EUR, amiből csak 50 darab lesz értékesítve.

 

Jelentkezni a 0907-934660 -as számon lehet, legkésőbb 2016. január 26-ig (kedd), 12.00 óráig.

 

Az a borász, aki ezután jelentkezik, szintén részt vehet és fogyaszthat az asztalról borokat és pogácsákat, de nem kerül bele a 2016-os borkatalógusba, valamint nem biztos, hogy jut neki ételkóstolójegy. A borokat vagy január 29-én  08-16 óra, vagy január 30-án 08-14 óra között kell eljuttatni a kultúrházba, megcímkézett üvegpalackban.

 

Kóstolópoharat mindenki hozzon magának !!!

 

TOVÁBBRA IS AKTUÁLIS:

FOTO pályázatot hirdetünk!

Részletek >>> ide kattintva

(vagy a VIRTUÁLIS SÉTA - FOTÓPÁLYÁZAT menűpontban)

 

 

Szomorúan tudatjuk tagjainkkal, és mindenkivel aki ismerte,

hogy Deák Imre barátunk,

a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának egyik alapító tagja,

a bogácsi Szent Márton Borlovagrend tagja, borkövet,

2016. Január 1.-én Teremtőjéhez költözött.

2015. január 15.-én pénteken 12:00-kor

búcsúzunk tőle a Szentpéteri Kapu temetőjében.