LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Újságcikk:  a Lillafüredi István Nádor Borlovagrend;

Bor, Böllér, Bacchus - Hurkatöltés az AvasonFebruári újságcikk:  Nagyításért kattints rá!


Február 6:

BOR,

BÖLLÉR,

BACCHUS
Az avasi kocsonyafarsang utáni borozgatáson merült fel az ötlet, hogy ha már ilyen jó borok és kocsonyák vannak az avason, máskor se együnk ennél rosszabbat! Eldöntöttük hogy a legjobb borainkhoz a legjobb hurkát és kolbászt fogjuk legközelebb megenni. Most el is jött az ideje!  Bencsik Béla és Zsuzsi felajánlották a helyet, - nekik van a legnagyobb udvaruk, - valamint a fűtést, de ezen túlmenően a legjobb boraikat is.


Miután Bandinál bemelegítés képpen elfogyasztottuk a hajnalpír-pálinkát, indultunk a Bacchus pincébe.
Kezdődött a hagyma pucolás, tűzrakás, főzés, de mellette a füstölő is beüzemelésre került. Természetesen újabb csonthéjas gyümölcsök párlatai és borok kíséretében, mert melegíteni is kellett magunkat ezen a februári reggelen.
 ..

Pihenés képpen a jól befűtött borházban ültünk le az asztal köré ahol hagymás sült vér került az asztalra.

Majd újra munkához látott a böllér csapat, indult a daráló és a 100 éves hurkatöltő!

..

Közben néhányan eltűntünk, mert szódáért mentünk Istvánhoz, jó néhány pincével odébb.

Természetesen a szódák lent voltak a borok mellett, így egy kis késéssel indultunk vissza. Ezen a visszaúton készült a fotó, amit így utólag meglehetősen szégyellünk

- az avasi pincesoron bor helyett szódásüveggel sétálni ?

-Csak meg ne lásson minket így valaki!

Végül is eredményes volt az egész napos munkánk,


melyből egy kis kóstolót a vaskályhán megsütöttünk,  a maradékon pedig elosztoztunk.

 

A kis képek vetítése automatikus, rákattintva nagyobb méretben is elindítható.