LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

A kultúra nyitott pincéi - filmvetítés

Fórum az Avasról a Polgármesteri hivatalban,

Eladó pince 500 pengőért, ....


Az Alpolgármester meghívója:


FÓRUM:

A  TÖRTÉNELMI AVAS REVITALIZÁCIÓS PROGRAMJA

2016. MÁRCIUS 30. szerda  16:00


A  MINAP cikke eredetiben  ide kattintva olvasható!

- de itt is olvasható :

Fórumot tartottak a pincetulajdonosoknak. Pfliegler Péter alpolgármester és az önkormányzat szakemberei fogadták a történelmi Avas pincetulajdonosait és civil szervezeteket a Városházán tartott fórumon. A miskolci önkormányzat célja, hogy a történelmi Avas végre turisztikai látványossága legyen a városnak.

avasi_pince_forum_160330_ja_16.jpg

Fotó: Juhász Ákos

Az első és most legfontosabb lépés a csapadékvíz-elvezetése. Ez is elhangzott a fórumon. Ezután következhet az ivó- és szennyvíz elvezetése, majd az utak burkolása. Emellett szó esett a terület lomtalanításáról, a kamerák telepítéséről is. A szakterületek és munkacsoportok képviselői külön beszámolókat tartottak a résztvevőknek. Egy teljes növényzetcserét is javasolnak a szakemberek. Ez nem öncélú kivágást és ültetést jelent, hanem arról van szó, hogy sok esetben a terület bizonyos pontjainak földcsuszamlását az ott lévő növények, egyes helyeken pedig azok hiánya okozza.

avasi_pince_forum_160330_ja_6.jpg

Az Avas tetőt is rendezetté szeretnék tenni és olyan attrakciókat szeretnének létrehozni ott, amik turistacsalogatók is egyben és a miskolciak számára is újra birtokbavehetővé tennék a területet.

A Hideg-sor nagy kanyarjában a közlekedési útfelület is kibővítik majd, biztonságosabbá téve ezzel a közlekedést. Ez azonban együttjár majd néhány pince lebontásával is. A kiemelt fejlesztések között említették az Avasi templomot, a Kálvária területét és a Herman Ottó Múzeum épületét is.

avasi_pince_forum_160330_ja_1.jpg

- A történelmi Avas fejlesztése a város feladata, a város elkötelezte magát emellett - mondta Pfliegler Péter alpolgármester. Hozzátette: a Területi és Településfejlesztési Operatív Programbanból közel 2 milliárd forintot szeretnének a történelmi Avas fejlesztésére fordítani. Beszélt a történelmi Avas egyedi adottságairól is, hogy ez a hely öt perc alatt elérhető a belvárosból, és mint mondta: ilyen remek adottságokkal egész Európában nagyon kevés város rendelkezik.

avasi_pince_forum_160330_ja_10.jpg

Soós Attila, az Avasi munkacsoport vezetője beszélt arról, hogy április végére tervezik, hogy konténereket tesznek ki. Így a pincetulajdonosok könnyebben meg tudnának szabadulni a felesleges lomoktól és szeméttől. Ez nekik nem kerül majd semmibe, és a megtelt konténereket három napon át folyamatosan üresre cserélik majd a MiReHuKöz munkatársai.

– Ez egy befektetési terület – mondta. – Ezeknek az alapoknak a lerakásán is munkálkodunk jelen pillanatban. Először is szemétteleníteni kell a területet, rendbe hozni és lezárni az elhagyott pincéket is. Hamarosan kimegy egy újabb levél, amiben megkérdezzük a tulajdonosokat arról, hogy mi a céljuk az ingatlanjukkal. De ez a fórum sem egyedi lesz, hanem félévente szeretnénk találkozni az ittlévőkkel, és azokkal is, akik most nem tudtak jelen lenni, hogy megbeszéljük a következő lépéseket - mondta.

Rostás László főépítész elmondta, hogy készül a Magatartási Kódex, de az építési törvényen belül hamarosan jogszabályi változások lesznek, amelyeket az őszi időszakban tárgyalnak majd.

avasi_pince_forum_160330_ja_14.jpg

A résztvevők tájékoztatása után az alpolgármester és az önkormányzat szakemberei fogadták a felmerülő kérdéseket. Többi között arról is kérdezték a szakembereket, hogy a korábbi terveket fel fogják-e használni a tervezés során, illetve volt, akik a megsüllyedt területek rendbehozásáról tettek fel kérdéseket.

Az alpolgármester és a szakemberek azonnal válaszoltak a rövidebb lélegzetvételű kérdésekre, a többire pedig majd írásban fognak. A fórumon jelenlévők javaslatot is tehettek, így rögtön volt, aki megragadta az alkalmat és felajánlotta saját területét, hogy segítse a konténer elhelyezését a lomtalanításkor.

 Figyelem tagtársak, követendő példa: saját honlap!  Kattints ide!  www.richterpince.hu


Új pincegazda a Mélyvölgy - Csabai soron:  http://www.gallaypince.com

Új cikk a KUTATÁS menűpontban: Eladó pince 500 pengőért.

 Még mindig aktuális:
FOTÓ PÁLYÁZAT! Kattints a fényképezőgépre!

 

 

 

Mától lájkolhatsz - követhetsz minket a fészbúkon is!Március 3: Filmvetítés

Csizmadia köz 3 , Kormányhivatal belső udvarából nyílik.

( kattints a fenti címre és nagyítsd a térképet!)

Fotók:


 

..

..