LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Június 25: Országos koccintás;

Június 18:  IX. Avasi Ínyességek Bor- és főzőverseny;

Június 18:  A Kultúra Nyitott Pincéi;

Június  4: A trianoni diktátumra emlékezve;

Június  3: A Kultúra Nyitott Pincéi - Vass Tibor és Petrány Mihály

Rólunk szól: Borospince a panelházak között

Mindez rengeteg videóval és fotóval!

 

Figyelem, 2009-ről találtam kb. 100 fotót az interneten!

Nézd meg a HÍREK ARCHÍVUMA - 2009-es AVASI KÖZLÖNY  menűpontban! Vagy kattints ide.

 

 

Magyar Bor és Pezsgő Nap

 

Országos Koccintás verseny

 

2016. június 25. (szombat), 18.00

 

Miskolc, Szent István tér

..

..

Program:

 

17.30 – 17.45 Gyülekező

17.45 Minden résztvevő megkapja a koccintáshoz a poharat és a bort.

 18.00 Közös koccintás az Avasi Pincesor Margit Pincéjének borával.

18.15 Közös séta a XI. Miskolci Fröccsfesztivál avasi pincéihez.

 

Helyi főszervező:

 Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

 Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület

 

 

Társszervezők:

 Avasi Borút Egyesület

 Cellarium Hungaricum Egyesület

 Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete

 István Nádor Borlovagrend

 Miskolci Borklub Egyesület

 Miskolczi Pincék Asztaltársasága

 

A program ingyenes, minden borkedvelőt szeretettel várunk!

A Magyar Bor és Pezsgő Nap, a magyar borról és a hozzá kapcsolódó hagyományokról szól. Ezt ünnepelik az ország valamennyi borvidékén és a határainkon túl is. Miskolc, mint a Bükki borvidék egyik települése, ebben az évben csatlakozott először az eseményhez.

 A koccintás verseny célja, hogy a Magyar Bor és Pezsgő Nap alkalmából közösen ünnepeljük a magyar bort és népszerűsítsük a Bükki Borvidéket és a miskolci borkultúrát. A koccintás közös élménye, a barátság és a szeretet gesztusa, amely összeköti a résztvevőket az ország több mint 40 borvidéki településein – együtt, egy időben.

 

Fotók a IX. Avasi Ínyességek  bor- és főzőversenyéről:

Videók:

..

 

..

 

..

 

..

 

MEGHÍVÓ

Tisztelt Tagtársunk, Kedves Barátunk !

Szeretettel meghívunk az Avasi Borút Egyesület által

2016. június 18. napján megrendezésre kerülő

IX. Avasi Ínyességek Bor- és főzőversenyre.

 

Hagyományainknak megfelelően a rendezvény főzőverseny részét ki-ki a saját pincéjénél munkálkodva tölti.

Programunk szokás szerint családias, de annál inkább lelket és persze gyomrot melengető :

 

Reggeltől        – kinek mi a reggel ? -  előkészületek a nemes versengésre, ki-ki a saját tanyáján,

8:00 - 10.00-között:

A borversenyre nevezni kívánt veretes itókák leadása a Magdolna pincében

                         (Nagyavas  Felső sor 426, Mészáros András pincéje),

10.30-tól:

A borok megmérettetése, főzés, szomszédolás, kortyolgatás / utóbbit csak óvatosan, nehogy hamar elfáradjunk ! /

 

14.00:

Az ínyességek  kóstolásának és elbírálásának kezdete a Bokályos pincében. A zsűri az idén is a nem főző tagtársainkból áll, 14 órára kéretik egy tányérral lehozni az étkekből a zsűrizés helyszínére. Külön nevezni nem kell, csak hozd a kaját ! A tálalás is számít!

16.30               Ünnepélyes eredményhirdetés a Sityu pincében ( Nagyavas Alsó sor 720)

 

18.00              Kultúra Nyitott Pincéi - a Sityu pincében,

folytatólagosan az eredményhirdetéssel. Kérjük minél többen maradjatok, és hozzátok a pincétek népét is! Vendégünk Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház Jászai- és Déryné díjas színművésze, többek között a Zorba és a Hegedűs a háztetőn c. darabok főszereplője.

 

20 órától „ Ereszd el a hajamat !” zenés, dalos, táncos rendezvény, ki meddig bírja /főleg a házigazdák!/. Daltanulás : két ismert LGT nóta dallamára született meg egy óda a borászhoz (Neked írom a dalt), és az egyesületünk eddigi történetét megéneklő dalmű (Szól a Dáridó!). A szövegek mellékelve, tanulgassátok, hozzátok magatokkal !

 

Díjazás: 

Az étkeknél  I-II-III. hely, és részvételi oklevelek

A boroknál I-II-III. hely + nagyarany oklevél, és arany, ezüst, bronz oklevelek

Vándorserleg:

minden pince legjobb bora és legjobb étke összesítése alapján ítéljük oda, tehát annak van rá esélye, aki főz is, és bort is nevez a versenyekre.

 

Az eredményhirdetésen és az azt követő programokon szívesen megkóstoljuk a versenyzők borait, és – bár verseny ezúttal sem lesz, talán jövőre a X. jubileumi versenyen  – pálinkáit is. Meg a maradék és nem maradék falatokat, borkorcsolyákat.

A benevezett borokon kérjük feltüntetni a szokásos tudnivalókat ( a bor neve, évjárata, származási helye, a bortermelő neve). Nevezési díj borászonként 500.-Ft, akárhány bort is nevez a nemes versenyre. A főzőversenyre nincs nevezési díj.

 

Reméljük, hogy legalább olyan jól sikerül rendezvényünk, mint a tavalyi.  Ehhez kívánunk jó étkeket, jó pálinkákat és borokat, jó kedvet, és mivel esőnap nincs, szép nyári időt !

                                                                                Az Avasi Borút Egyesület vezetősége

 

 

 

Ne felejtsük: 1920. Június 4. 

trianon. 

Igen, kisbetűvel.

A trianoni békeszerződés nem tartalmaz időkorlátra utaló mondatot, sem titkos záradékot. Egyedül a 19. cikkely jelenti ki, hogy “a közgyűlés időnként felhívhatja a Szövetség tagjait az alkalmazhatatlanná vált szerződéseknek és olyan nemzetközi állapotoknak újabb megvizsgálására, amelyeknek fennmaradása a világbékét veszélyeztetné”.
Ehhez azonban már 1921-ben sem fűztek nagy reményeket a magyar jogászok és külügyi tisztviselők, elsősorban azért, mert egy ilyen határozatot a Nemzetek Szövetsége közgyűlésének egyhangúlag kellett volna meghozni.

Viszont még e valószínűtlen döntés után is legfeljebb egy jogkövetkezmény nélküli felhívás kibocsátására lett volna felhatalmazása a szervezetnek, amit a felszólított államok figyelmen kívül hagyhattak volna.
A trianoni szerződés már rég hatályon kívül van – azt ugyanis felülírta az 1947-es párizsi békeszerződés.  Bővebben itt olvashatsz róla- kattints ide.

.........................

....remélem, hogy reméltek még jobbat, miben vagytok...

..

 

Vass Tibor kortárs költő és képzőművész,  és

Petrány Mihály zenei előadóművész estje a

Kultúra Nyitott Pincéi

keretében június  3 -án, pénteken 17.30 -tól

a Tégel pincében, Tominál  ( Mélyvölgy, Arnóti sor 144.)

 Szeretettel várunk!

 

Csodálatos ez az Avas: A június esti madárcsicsergés, a poharak csengése és a szavak varázsa adta meg a fülnek az élvezetet....

 

Vetítő: rákattintva nagyobb méretben is elindítható!

Amikor a madárdal és a nap is nyugovóra tért, felhangzott az ősi hangszer, a hegedű.

 

Videók:

( a jobb alsó sarokban a fogaskerékre kattintva Full HD minőségben is nézheted,- teljes képernyőn is- ha van elég sávszélességed!)

Miután ezt leírtam, úgy elgondolkoztam: előttünk egyetlen generáció sem beszélt a pincesorokon borospohárral a kezében "sávszélességről" - És ami fennmaradt utánuk, az a pince, nyomtatott papír és fotográfia volt.

De mi lesz ezekkel a megabájtokkal pár év múlva? 

..

..

 

..

..

 

,,

Azt hiszem, ezen az estén összejött minden, amit annak idején Márait is írásra ösztönözte:

"...igen, akkor megírom a nagy borkatalógust, ízek, illatok, olajok, drágakövek, nők szerint csoportosítva, vidékenként és tájanként és fajtánként és megkeresem az ételt, a legillőbb évszakot, még napszakot is, amelyben inni lehet, hozzá a muzsikát és a vele rokon költőt."

 

 

Rólunk szól :

A  boraszportal.hu-n megjelent cikk:

Borospince a panelházak között

Gonda György, WSET Advanced

  1. május 19., 20:57

 

Eger és Tokaj-Hegyalja között bújik meg, és több mint 100 év csend után újra a fényre akar lépni a bükki borvidék. Múltja mesés, jelenét mégis a pusztulás és a küzdelem határozza meg, jövőjét pedig remélhetőleg újra a hírnév.

A bükki borvidék három nagy részre osztható. Az Eger-közeli részről talán Bogács a legismertebb, a középső terület Miskolcra és környékére koncentrál, a harmadik rész pedig Tokaj-Hegyaljához közel, az edelényi körzet.

A legfontosabb termőterületeket – talán nem is meglepő – panelházak tömbjei foglalták el a miskolci Avas-hegyen. Szerencsére szorgos kezű emberek igyekeznek a riolittufába vájt pincéket újra visszaadni eredeti céljuknak. A bükki borvidék ezekből, a sokszor már az enyészet útjára lépett pincékből, több mint 1800-at számlál.

A borvidékről szóló, első írásos emlékek a XIV. századból valók, és 1503-ban II. Ulászló is megerősítette Miskolc város borszabadalmát. Aztán jött a filoxéra, a két világháború pusztítása és végül a tervgazdaság iparosítása. A Bükkben csak az elmúlt 5-6 évben kezdődött meg újra a minőségi palackozott borok készítése. Sándor Zsolt és a Gallay Pince borai talán a legismertebbek a borvidékről, amelyeket Borbély Roland a Gallay Pince tulajdonosa mutatott be, Mészáros Gabriella hathatós közreműködésével a Borkollégium mesterkurzusán.

 

A cikk elolvasható:

http://www.boraszportal.hu/beszamolo/borospince-a-panelhazak-kozott-6527#