LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 Kocsonyafarsang, felvonulás

Jenei László 

(többször volt vendégünk az AVASI DISPUTÁ-ban - emlékszel?) 

küldte a következő meghívót: Február 21. Kedd:

 

Kedves Barátaink, Ismerőseink,
a miskolci születésű költő és színháztörténész, Deres Kornélia nem először lép föl szülővárosában, most viszont a műfajt váltó, szakíró szerzőt is megismerhetjük: az ELTE BTK-n doktorált egyetemi adjunktus Képkalapács c., színháztudománnyal foglalkozó tanulmánykötetében kortárs színházi előadások és a mozgókép viszonyát, a témához kapcsolódó rendezői formanyelveket ismerteti, s közben megvilágító erejű, élvezetes előadáselemzésekkel ajándékoz meg minket. A könyv bemutatásában Bujdos Attila lesz a segítségünkre. 
Természetesen nem csak a szakterületének tudósát (Deres Kornélia az MTA Köztestületének és az International Federation for Theatre Research-nek is tagja), hanem a költőt is igyekszünk a találkozón bemutatni.
Részletek a Meghívón!
Szeretettel várunk mindenkit!
Üdvözlettel, Jenei László   

 

Kocsonya Farsang:

Felvonultunk a Miskolczi Pincék Asztaltársaságával közösen.

Többi fotó a fenti képre kattintva!