2017. AUGUSZTUSI KÖZLÖNY - Avasi Borút Egyesület

LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

X.  AVASI ÍNYESSÉGEK : Bor- és süteményverseny fotókkal és videókkal

Augusztus 26. szombat:

X.  AVASI ÍNYESSÉGEK

Bor- és Süteményverseny a Nagyavas pincesorain!

 
MEGHÍVÓ
Tisztelt Tagtársunk, Kedves Barátunk !
 

Tapasztalataink szerint tagjaink erre a jeles napra meghívják bővebb családjukat, barátaikat is, és teljesen természetes módon az ő vendégül látásukra koncentrálnak. Ezért hagyományainktól eltérően egyrészt csak délután találkoznánk teljes körben, másrészt a főzőverseny sütőversennyé alakul. A pincék édes és sós süteményekkel nevezhetnek , melyeket természetesen saját otthonukban, konyhájukban is elkészíthetnek a háziasszonyok. A borverseny az eddigi eljárásrendben zajlik.

Program:

A megnyitóünnepség abszolút fakultatív, ki-ki eldöntheti, hogy otthon a reggeli kávéval, vagy valamikor nap közben a saját pincetanyáján nyitja meg a napot és a rendezvényt családja és vendégei számára.

10.30-tól         A borversenyre nevezni kívánt veretes itókák leadása a Magdolna pincében

            ( Felső sor, Mészáros András pincéje),

11.00-től         A borok megmérettetése

Napközben     Szabadon választott tevékenységek a pincénél vagy máshol, pl. főzés, szomszédolás, falatozás, kortyolgatás / utóbbit csak óvatosan, nehogy hamar elfáradjunk ! /

16.00-tól         Sütemények leadása és gyülekezés a Bokályos pincében,

Középső sor 601.

( Napközben is lehozhatók, hacsak nem féltek attól, hogy a háziak a saját versenyművük esélyeit növelendő, megeszik a vendégsütiket!).

Kérjük, hogy minden benevezett sütiből legalább 3 darabot/szeletet hozzatok, az aprókból annyit, hogy a zsűri minden tagja tudjon kóstolni. Ami a kóstolás után marad, szabadon befalható.

16.30               A sütemények  kóstolásának és elbírálásának kezdete a Bokályos pincében. A zsűri az idén 5 fős, és szándékaink szerint kizárólag olyan férfiúkból áll, akiknek neje nem nevezett a sütiversenyre. Külön nevezni nem kell, csak hozd a sütit! Ja, meg egy fickót is, aki elfogulatlanul képes zsűrizni !

17.00               Ünnepélyes eredményhirdetés a Bokályos pincében

„Vén teeneager party” zenés, dalos, táncos rendezvény, ki meddig bírja /főleg a házigazdák!/.

 

Díjazás:           A sütiknél  arany oklevél és ezen belül I-II-III. hely, ezüst, bronz oklevelek

(nincs külön édes-sós kategória, csak ha nagyon sok a versenymű!)

A boroknál  nagyarany oklevél és ezen belül I-II-III. hely, arany, ezüst, bronz oklevelek

Vándorserleg: minden pince legjobb bora és legjobb sütije összesítése alapján ítéljük oda, tehát annak van rá esélye, aki süt is, és bort is nevez a versenyekre.

Az eredményhirdetésen és az azt követő program szívesen megkóstoljuk a
tagság borait, és ütősebb itókáit is. Meg a maradék és nem maradék
falatokat, borkorcsolyákat.
A benevezett borokon kérjük feltüntetni a szokásos tudnivalókat
( a bor fajtája, évjárata, származási helye, a bortermelő neve).
Nevezési díj borászonként 500.-Ft, akárhány bort is nevez a nemes versenyre.
A sütőversenyre nincs nevezési díj.
 
Finom sütiket, szép borokat, jó kedvet, és szép nyári időt kívánunk
magunknak !
 
Az e-mailt olvassátok el, és jelezzetek vissza a BOKÁLYOS pince részére a részvételt illetően,
főként a borversenyen megmérettetni kívánt borok darabszámát illetően!
 
Az Avasi Borút Egyesület Vezetősége
Vetítő:
Vajda Judit fotói:
 
A vándorserleg győztese Nagy Béla pincészete,  a sütemény verseny legjobbja Zsoldos Gyuláné , Marika,  a legjobb bor idén Bencsik Béla pincéjéből került elő.