LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

MEGHÍVÓ: Július 30:

 

 

 MEGHÍVÓ: Július 16:

 

A BOON.hu cikke:

 

Az Avasi Borút Egyesület 12. Avasi Értéktár kiadványát mutatták be nemrégiben a Sub Rosa Caféban Miskolcon, a kötet címe Avasi Museum. A cím is utal rá, hogy a könyv az Avasról szól, és arra is, hogy a szerzők nagyrészt a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai.

Dr. Szolyák Péter, a múzeum igazgatója Miskolc és az Avas első ábrázolásáról ír, Kapusi Krisztián pedig az avasi utcanevekről, azaz azok változásairól (vagy épp megmaradásukról) az elmúlt évtizedekben. Spóner Péter a miskolci hordókészítőket mutatja be, Tóth Arnold tanulmánya viszont a Tetemvárra kalauzolja az olvasót, az ott lévő szőlőkről, pincékről, borokról sok képpel fűszerezve ír, említve azt is, hogy milyen volt hajdanán a társasági élet a Tetemváron.

Vámosi Katalin Mazsaroff Miklós műveit vette górcső alá. A művészettörténésztől megtudtuk, hogy Mazsaroff Miklós egy 1974-ben kiírt pályázatot nyert meg, és annak részeként Városunk változása címmel készített festménysorozatot az Avasról: ez volt a lakásépítések kezdeti időszaka. Aztán később, a 80-as években újabb sorozat készült. Akkor már nagyobb volt a lakótelep, a képzőművész társadalmi perspektívából festette meg képeit. Vámosi Katalin tanulmányában az LKM ihlette képeket is megemlíti. Mint az Északnak hangsúlyozta, ezek az alkotások is szervesen kapcsolódnak a témához.

A kiadvány régi újságcikkeket is bemutat, Jacsó Pál cikkét és Vajda Csilla személyes krónikáit az avasi pincékről is tartalmazza.

Három éve kezdődött

Mint Báthory Csongortól, az egyesület elnökétől megtudtuk, három éve kezdték el a munkát pályázati forrásból, azóta készülnek kiadványaik – a kezdeteknél nem is gondolták volna, hogy ennyi megörökítenivaló van az Avason –, e hét végén már újabb, 13. kötetük bemutatóját tervezik, ahol kortárs írók és költők lesznek a főszereplők. A legtöbb szám tematikus, és mindig próbálnak magazinszerűek, olvasmányosak lenni. A mostani tehát a múzeum munkatársaié, akik különböző oldaláról, szempontból mutatják be az Avast.

 

 

 

BÉLAJÁRÁS

2021. június 12.

A járvány miatt megkésve, de megtartottuk. Megünnepeltük a Bélákat. Zeneszóval, dalárdával, avasi borokkal, finom étkekkel és süteményekkel. 

 

 

 Tisztelt Tagtársak!

 

Együttműködésre kérte fel Egyesületünket a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület vezetősége.

Ezt örömmel vettük és az idei nyáron kétheti rendszerességgel közös programokat szervezünk.

Mindenkit várok én is szeretettel:

Báthory Csongor elnök

 

Tisztelt Pártoló Tagtársunk!

Nagy örömmel értesítünk mindenkit, hogy hosszas tervezést követően végre elindulunk egy szakmai indíttatású, saját szervezésű és finanszírozású, rendszeres avasi boros programmal. Az egy napos kis rendezvények sorozata minden hónap első és harmadik szombatjára épül. A rendezvény a BÜKK+ nevet kapta, utalva arra, hogy a Bükki borvidék megismerése áll a fő fókuszban, de emellett minden alkalommal tematikusan egy Bükkön kívüli boros témát is elhozunk az Avas aljára.

 

Minden rendezvényen sort kerítünk két beszélgetésre az Avasi Présház nagytermében, melyről videó-felvétel is készül és utóbb visszanézhető lesz. A beszélgetést Németh Csaba szerkesztő-riporter vezeti majd; először mindig 14 órától egy Bükkön kívüli borász díszvendéggel, majd 15.30-tól egy vagy két tágabb értelemben Bükkhöz kapcsolható személlyel.

Az első alkalommal a tematikánk BÜKK + TOKAJ lesz, borász díszvendégünk pedig Alkonyi László (ex - Borbarát Magazin, ex - Kaláka Pincészet), akivel saját életútján kívül Tokaj múltjáról, jelenéről és jövőjéről is beszélgetünk. Második vendégünk Dr. Gyulai Éva, a Miskolci Egyetemen oktató történész, akinek fő kutatási témája A szőlőbirtoklás Miskolcon a 16. századig címet viseli.

Mindkét beszélgetésen korlátozott (20 fő) vendég tud részt venni, így ezt a lehetőséget első körben a pártoló tagok részére szeretnénk felajánlani. Kérjük, amennyiben maximum 1 fő kísérővel részt kíván venni élőben valamelyik beszélgetésen, részvételi szándékát vasárnapig (május 30.) válasz e-mailben jelezni szíveskedjen a résztvevők nevével együtt. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden rendezvényünkön a bükki boros kiállítók mellett készülünk egy tematikus boros standdal, amely első alkalommal természetesen Tokaj néhány válogatott tételét tartalmazza majd. A finom falatokról ezúttal a StreetFood KisAvas gondoskodik. Állandó civil kiállítóink lesznek az Avasi Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, míg a rendezvény civil vendége a Szimbiózis Alapítvány. A nap folyamán Kapusi Krisztián történész, a Herman Ottó Múzeum munkatársa „A város a város alatt” címmel föld alatti túrát vezet az Avasi Présház nemrég feltárt és részben felújított pince járataiban.

 

A rendezvény időpontja 2021. június 5., 12 órától 23 óráig.

A helyszínen kaució fejében pohár váltható, melynek díját használat után 100%-ban visszatérítjük.

A nap folyamán a zenei élet jeles miskolci alakjai is fellépnek, így

 

17:00-tól Dobrik Petra (ének) és Kovács Zoltán (gitár) jazz duója játszik

19:00-tól Bundzik Lénard (vibrafon) és dr. Ahmed Bouzid (zongora) jazz duójának műsorát hallhatjuk.

 

Várunk mindenkit nagy szeretettel!

 

Üdvözlettel,

A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület csapata

 

 Odakint kijárási korlátozás,

a borospincében bejárási korlátozás,

így csak az udvaron került sor a

Mélyvölgyi Aperitiv Törzs

újbor értékelésére.

 

HIVATALOS: Megnézheted a lenti képre kattintva,

vagy a "RÓLUNK" menüben

 

 

Ha szeretsz az Avas pincesorain sétálni,
vagy letekinteni Miskolcra és megkeresni a házat ahol laksz,
bort kóstolni, bekukkantani egy-egy borospincébe,
netán neked is van borospincéd,
akkor most tegyél érte!
Írj a megadott e-mail címre:
>> Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
És hogy mit írj?
Kattints a lenti képre és olvasd el!
 

„ nem is miskolczi az, kinek legalább egy borházzal ellátott pincéje nincs” 

 

 Gondolatébresztő:

 

Olvasd el ezt a 2013-ban íródott cikkünket is - a kilátóról:

http://avasiborut.hu/index.php/hir-archivum/30-2013-08-20-egyszer-volt-hol-nem-volt1963-augusztus-20

 valamint az Avas pincesorairól írt korábbi ismertetőnket:

http://avasiborut.hu/index.php/az-avas-pincesorai

 

 

 • A kedvezményezett neve: Avasi Borút Egyesület

 • a projekt címe: : AVASI SZIMPÓZIUM

 • a szerződött támogatás összege: 5 millió forint

 • a támogatás mértéke (%-ban): 100%

 • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.01.31.

 • projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-001-5

 •  

 • a projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja

Egyesületünk átfogó célja az avasi pincesorok fejlesztése, a Történelmi Avas bekapcsolása a város kulturális vérkeringésébe, és hogy méltó helyére kerülhessen Miskolc turisztikai látványosságai között is.

Jelen projekt célja a történelmi hagyományok, a helyi kulturális örökség feltárása és bemutatása. Továbbá, a korábbi évek fórumai megkezdett együttműködéseinek magasabb szintre emelését tervezzük.

 

Megvalósítandó tevékenységek1

A) Önállóan támogatható tevékenységek –

 

a), b) Avasi Disputa rendezvénysorozat: civil fórummal (a korábbi együttműködéseket fejlesztve), előadások a Történelmi Avas jelenéről, múltjáról és jövőjéről, a problémák és eredmények megvitatása, további pályázatok és együttműködések kezdeményezése)

a), b) Derűre Borút egyesületi bemutatók (Pl. Avasi Kávézóban, Civil Napon), ahol eddigi eredményeiket tesszük közzé (vándorkiállítás, kiadványok, interaktív játékok és bemutatók, előadások)

a), b) A Történelmi Avas kincsei Interaktív Helyi Érték vetélkedő: középiskolások csapat számára a Történelmi Avas és a belváros értékeinek megismerését célozva.

a), b) Interaktív városi kalandtúrák

c) Avasi Értéktár sorozat újabb számainak kiadása, kapcsolódó kiállítással

c) Mesék az Avasról irodalmi pályázat – novellák, rajzok és festmények, illetve képregények kategóriában.

d) Avasi Disputa közösségi oldalak (Facebook oldal, Avasi Borút weboldal) működtetése, fejlesztése

f) Avasi Nyitott Pincék rendezvénysorozat (közösségi, kulturális programok, főzőverseny stb.)

 

B) Önállóan nem támogatható tevékenységek –

 • Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek – költséghányad: 0,5%

 1. nyilvánosság biztosítása

       Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek – költséghányad: 10,5%

 1. projekt előkészítés költségei (elemzések, tanulmányok) - 7%

 2. projektmenedzsment tevékenység - 2,5%

 3. marketing – 1%

 

Programunk során több támogatható tevékenységet valósítunk meg, a szakmai megalapozó dokumentumot csatoljuk. A tartalmi értékelési szempontok megvalósulásáról nyilatkozatokat csatoltunk.

 

Formai követelmények:

Alapesetben az alábbi kötelező arculati elemek feltüntetése szükséges a honlapon (főoldalon vagy aloldalon, attól függően, hogy hol érhetőek el az európai uniós támogatásból megvalósult fejlesztések információi) színes verzióban:

ún. infoblokk,

 • Széchenyi 2020 grafikai elem (a logó kontúrjából készült, kifutó kék ív)

 • Széchenyi 2020 logó

 • EU logó (a zászló és az Európai Unió felirat együttese)

 • Magyarország Kormánya logó

 • A támogató alap(ok)ra vonatkozó utalás a mi esetünkben: Európai Szociális Alap (ESZA)

 • „Befektetés a jövőbe” szlogen

1 Térségek közötti / nemzetközi együttműködések esetén kérjük térjen ki a partnerek által elvégzendő tevékenységek bemutatására is.