LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

2017. Május 3: Avasi fotókiállítás sok képpel és videóval

VI. AVASI BORANGOLÁS   kísérő rendezvénye:

..

B.A. fotói:

MINAP.hu fotói:

És akkor lássuk az Avas pincesorain készült fotókat:

Tőlük:                            Szentmiklósi Magdi Kilencz    és   Orosz  Ila:

Szentmiklósi Magdi Kilencz fotói:

 

Orosz Ila fotói:  

 A fotók május 15-től egy hónapig az Ifjusági házban lesznek láthatók.

 

És a megnyitó beszéd, mely a pincegazdák szívéből szólt:

Tisztelt Egybegyűltek, Kedves Barátaink !


Szeretettel köszöntök mindenkit a Bokályos pince tulajdonosai, az Avasi Borút Egyesület, és valamennyi avasi pincetulajdonos nevében is, hiszen ezen a megnyitó ünnepségen őket is képviselem, az ő nevükben is szólok.

Elmondhatom, hogy nagyon örültünk, amikor hírt kaptunk erről a kiállításról, mert úgy érezzük : a történelmi Avas megérdemli, hogy minél szélesebb nyilvánosságot kapjon, minél több miskolci lakos és városunkba látogató utazó megismerje, vagy legalább tudomása legyen arról, hogy mi is található Miskolc város közepén. Erre az idén immáron hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Avasi Borangolás nagyszerű alkalmat nyújt. A vigasság azonban egyrészt csak az Avas frekventáltabb részeire terjed ki, másrészt pedig a közönség – teljesen érthetően – nem elsősorban a pincesorok kiterjedésére, szépségére, történelmi, turisztikai, építészeti értékére koncentrál, hanem a fimon borokra és étkekre, zenére, nótára, mulatságra.

Reményeink szerint ezzel a kiállítással tovább szélesedik azok köre, akik bepillantást nyernek a dűlők közé, a pincék és a helyi borászkodás világába, és esetleg kedvet kapnak arra, hogy maguk is pincetulajdonosok legyenek. Higgyék el, megéri.

2008. tavaszán lettünk pincetulajdonosok, és azóta szívvel-lélekkel műveljük a pincét, borászkodunk amatőr módon, a magunk – meg családjaink, barátaink – örömére. Nehéz szavakba önteni, mit jelent a tulajdonosoknak a PINCE. Egy zöld oázis a város közepén, menedék a hétköznapok problémái elől, egy darabka történelem, amit mi írunk tovább. A hegy és a pincék lehelete, amit belélegzünk, tradíciók, melyeknek művelői-megőrzői lehetünk, örökségünk, amit kötelességünk megóvni, és tovább adni.

Én magam több mint ötven éve élek az Avason, ismertem akkor is, amikor a panelházak helyén még kertek, szőlők, gyümölcsösök álltak. Úgy érzem, hogy ezzel a pincével lett teljes az „avasiságom”. A gyermekkor játszótere, fiatalságom szórakozó helyei ebben az alakban születtek újjá, itt találtam meg azt a helyet és a hozzá tartozó közösséget, ahol-akikkel érett felnőttként egyszerre játszhatok, szórakozhatok, és szülővárosom értékeinek megőrzője is lehetek. Megtisztelő volt, hogy az avasi pincék közül a mi Bokályos pincék volt az egyik kiválasztott a belső fotózásra. Megtisztelő, hogy megoszthattam Önökkel a pincetulajdonosok gondolatait, és személyes érzéseimet. Köszönjük a bemutatkozási lehetőséget a kiállítást alkotó művészeknek és a szervezőknek, és kívánjuk, hogy tovább szépüljenek a pincesorok, új tulajdonosok vessék meg lábukat és ágyazzák be hordóikat a pincékbe.

Hiszen a Történelmi Avas minden miskolci polgárnak szívügye kell hogy legyen.

(Dr. Vajda Csilla )

..