LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 

 

BÉLAJÁRÁS

2021. június 12.

A járvány miatt megkésve, de megtartottuk. Megünnepeltük a Bélákat. Zeneszóval, dalárdával, avasi borokkal, finom étkekkel és süteményekkel. 

 

 

 Tisztelt Tagtársak!

 

Együttműködésre kérte fel Egyesületünket a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület vezetősége.

Ezt örömmel vettük és az idei nyáron kétheti rendszerességgel közös programokat szervezünk.

Mindenkit várok én is szeretettel:

Báthory Csongor elnök

 

Tisztelt Pártoló Tagtársunk!

Nagy örömmel értesítünk mindenkit, hogy hosszas tervezést követően végre elindulunk egy szakmai indíttatású, saját szervezésű és finanszírozású, rendszeres avasi boros programmal. Az egy napos kis rendezvények sorozata minden hónap első és harmadik szombatjára épül. A rendezvény a BÜKK+ nevet kapta, utalva arra, hogy a Bükki borvidék megismerése áll a fő fókuszban, de emellett minden alkalommal tematikusan egy Bükkön kívüli boros témát is elhozunk az Avas aljára.

 

Minden rendezvényen sort kerítünk két beszélgetésre az Avasi Présház nagytermében, melyről videó-felvétel is készül és utóbb visszanézhető lesz. A beszélgetést Németh Csaba szerkesztő-riporter vezeti majd; először mindig 14 órától egy Bükkön kívüli borász díszvendéggel, majd 15.30-tól egy vagy két tágabb értelemben Bükkhöz kapcsolható személlyel.

Az első alkalommal a tematikánk BÜKK + TOKAJ lesz, borász díszvendégünk pedig Alkonyi László (ex - Borbarát Magazin, ex - Kaláka Pincészet), akivel saját életútján kívül Tokaj múltjáról, jelenéről és jövőjéről is beszélgetünk. Második vendégünk Dr. Gyulai Éva, a Miskolci Egyetemen oktató történész, akinek fő kutatási témája A szőlőbirtoklás Miskolcon a 16. századig címet viseli.

Mindkét beszélgetésen korlátozott (20 fő) vendég tud részt venni, így ezt a lehetőséget első körben a pártoló tagok részére szeretnénk felajánlani. Kérjük, amennyiben maximum 1 fő kísérővel részt kíván venni élőben valamelyik beszélgetésen, részvételi szándékát vasárnapig (május 30.) válasz e-mailben jelezni szíveskedjen a résztvevők nevével együtt. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden rendezvényünkön a bükki boros kiállítók mellett készülünk egy tematikus boros standdal, amely első alkalommal természetesen Tokaj néhány válogatott tételét tartalmazza majd. A finom falatokról ezúttal a StreetFood KisAvas gondoskodik. Állandó civil kiállítóink lesznek az Avasi Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület, míg a rendezvény civil vendége a Szimbiózis Alapítvány. A nap folyamán Kapusi Krisztián történész, a Herman Ottó Múzeum munkatársa „A város a város alatt” címmel föld alatti túrát vezet az Avasi Présház nemrég feltárt és részben felújított pince járataiban.

 

A rendezvény időpontja 2021. június 5., 12 órától 23 óráig.

A helyszínen kaució fejében pohár váltható, melynek díját használat után 100%-ban visszatérítjük.

A nap folyamán a zenei élet jeles miskolci alakjai is fellépnek, így

 

17:00-tól Dobrik Petra (ének) és Kovács Zoltán (gitár) jazz duója játszik

19:00-tól Bundzik Lénard (vibrafon) és dr. Ahmed Bouzid (zongora) jazz duójának műsorát hallhatjuk.

 

Várunk mindenkit nagy szeretettel!

 

Üdvözlettel,

A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület csapata