LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

ELHAGYOTT PINCE A KISAVASON

( interneten találtam a videót)

Kattints rá!

https://youtu.be/e7tRu0hz-P4

 

EGY MÁSIK VIDEO:

ELHAGYATOTT PINCÉK A NAGYAVASON:

( bár a "Kisavasi-pincének írták, ez a Nagyavason van!)

https://youtu.be/nazaHAstdsc

 

Még egy pince a Kisavas alatt:

https://youtu.be/1GgKVmfQ1Nw

 

 

 

 

MÁRCIUS 15:  Koszorúzás az Avasi temetőben,

a Miskolczi Pincék Asztaltársaságával közösen,

majd dalárda a Kossuth-szobornál.

....