LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 MEGHÍVÓK:

December 3 -   MIKULÁS  - Judit és Gabriella fotóival !

December 11 - LUCA-KÚRA  - Fotókkal !

December 28  - Boráldás,  Könyvbemutató - fotókkal

 

.

.

 

 

 

 

Gabriella fotói:

 

 

MEGHÍVÓ

Tisztelt Tagtársunk, Kedves Barátunk !

Szeretettel meghívunk az Avasi Borút Egyesület által

2022. december 3. napján (szombat) 16.00 órától,

a Nagyavas Felső során a Zsoldos pincében

megrendezésre kerülő

 

Mikulás estre.

 

 

Az elmúlt években sajnos Lappföldön is COVID járvány volt, ami bizony a Mikulást és segítőtársait sem kímélte. Ezért most nagy öröm, hogy újra ellátogat hozzánk a Nagyszakállú, aki ezúttal is magával hozza csapatát és puttonyát.

Tovább emeli az est fényét, hogy ugyan a találkozó helyszíne a Zsoldos pince, és természetesen Marikával és Gyuszival is együtt örvendezhetünk az északi látogatóknak – na meg egymásnak - , már nem ők lesznek a házigazdák ( persze egy kicsit mindig azok maradnak), hanem Gabi és Ákos, a pince új tulajdonosai. Biztosak vagyunk abban, hogy ez a lényegen – finom étkek, itókák, vidámság, nóta, kacagás – semmit nem változtat. Kérünk Titeket, hogy tiszteljétek meg jelenlétetekkel az újra turnézó Mikulást, és új pincetulajdonos barátainkat. Reméljük, hogy hóvihart, ónos esőt nem hoz a szakállában. Azt meg főleg reméljük, hogy a puttonya nem lesz üres.

Kérünk, hogy november 30 –ig szíveskedj a mikulás zsákot összeállító főkrampusznak

telefonon (30/240-9208) vagy e-mail-ben visszajelezni,

hogy kedves családod részt vesz-e az ünnepen, és hány gyermekre, unokára, felnőttre számíthatunk Tőletek.

 

Program:

16.00-tól Gyülekező a Zsoldos pincében ( Nagy-Avas, Felső sor ),

16.30-kor a Mikulás érkezése, puttonyürítés, majd evés – ivás, mulatozás

 

Az est forgatagában szívesen kóstoljuk az ünneplő közönség új- és óborait, pálinkáit, süteményeit, egyszerű, de laktató borkorcsolyáit. Ezért kérjük, hogy tekintsétek magatokat is Mikulásnak, és ha nem is puttony, de egy kis batyu méretű elemózsiával – nem ragaszkodik a Mikulás és mi sem a lapp konyha fogásaihoz, megteszi például egy kis magyaros hurka, kolbász, tepertő, stb. -, itókával lepjük meg egymást.

 

A Mikulás váráshoz kívánunk finom ételeket, aromás pálinkákat és szép borokat, meg persze kicsattanó jó kedvet !

 

A házigazdák,

Az Avasi Borút Egyesület vezetősége,

Főkrampusz

Nagyobb méretű vetítéshez kattints rá!

Judit fotói:

 

Gabriella fotói: