LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 

 

Meghívó: Június  7:

 

A BOON.HU cikke:

https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2024/06/avasi-jatszoter-alatt-kozepkori-temeto-miskolc

....  de nehogy elvesszen, ide másoltuk:

 

Morzsák az Avas középkori történetéből címmel tart előadást dr. Szörényi Gábor, a Herman Ottó Múzeum régészeti igazgatóhelyettese június 7-én (pénteken) este 6 órától a Nagy-Avason (Alsó sor 720.), a Sityu-pincében, az Avasi Borút Egyesület szervezésében.– Több szála is van ennek az előadásnak – mondta a boon.hu-nak a régész. – Május 11-én, a városnap alkalmából, a Borangoláshoz kötődően már tartottam egy avasi túrát az érdeklődőknek, mintegy hetvenen voltak rá kíváncsiak, az apropója az Avasi templomban, valamint a Horváth-tetőn folytatott ásatások voltak. Akkor merült fel, hogy tarthatnánk egy fórumot az avasi pincegazdáknak is, így esett a választás a mostani péntekre.

Régészeti feltárás az Avasi Református Templomban

Az első kutatás  2019-ben, az Avasi Református Templomban folyt, amikor középkori leleteket tártak fel. Akkor egy film is készült az ásatásról, az építéstörténeti vonatkozásokról, ezt le is vetítik majd a pénteki beszélgetés során, ez lesz az első előadás. Aztán 2021-ben különleges leletekre bukkantak a Horváth-tetőre tervezett játszótér építése előtt, amikor lefolytatták a régészeti ásatásokat.– Az Avas hegyet korábban Szentgyörgy-hegynek hívták.  Évek óta létezik egy történeti talány: hol volt, létezett-e egyáltalán a Szentgyörgy-kápolna. Oklevelekben említették egyébként, de közvetlen bizonyítékot nem találtunk addig – mondta dr. Szörényi Gábor. Aztán a 2021-es ásatások során meglett az a bizonyos hiányzó láncszem. A feltárás idején 12-13. századból való emberi csontokat találtak, mellettük ebből a korból, azaz  Szent László, II. és III. Béla korából származó pénzérméket.

Mégsem a legrégebbi a református templom

– A legelső középkori temető lehetett ott, az Avas tetején – folytatta a régész. – Az emberek akkortájt a templom mellé, megszentelt földbe temetkeztek, így ott lehetett mellette Miskolc első plébániatemploma, tőle vehette át később a plébánosi jogokat a mai református templom.– Eddig úgy tudtuk, az avasi templom Miskolc legrégibb temploma. Vagy tévedtünk? – kérdeztük.
 – Igen, valóban így volt. Igaz, felmerült, hogy valaminek lennie kellett az államalapítás és az avasi templom építése közötti kétszáz évben, de nem tudtuk, mi. Most valószínű, megvan a Szentgyörgy kápolna melletti temető, igaz, magának a kápolnának a nyomait nem találtuk. Erről szól majd a pénteki, második előadás.

Avasi pincetulajdonos

Dr. Szörényi Gábortól megtudtuk, ma már avasi pincetulajdonos. Kérdeztük, hogyan lett azzá. Elárulta, az ásatások, a filmkészítés során, valamint a múzeum régészeti látványtárának megnyitása kapcsán sok írott anyaggal találkozott azokból az időkből, amikor Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Leszih Andor hajdani múzeumigazgató vagy Marjalaki Kiss Lajos régész együtt boroztak a pincékben. – Aztán én is beleszerettem egybe – jegyezte meg, így novemberben vásárolt egyet. – Így újabb szállal kapcsolódom már az Avashoz.