LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

FELADAT  MINDENKINEK !

Ha van információd, légy szíves segíts! (részletekért kattints  a lenti kutatónaplóra! )

 

A legfrissebb rendezvényeket itt olvashatod!

 

 

 

 

 
........... a következő  rendezvény is itt lesz meghirdetve ! ........

 

További információkért - fotókért kattints ide!

 

KORÁBBI RENDEZVÉNYEK

A LENTEBBI CIKKEKBEN OLVASHATÓK:

 Kerekasztal beszélgetés az 1990-es évek kisavasi, mélyvölgyi, nagyavasi vendéglátásáról, szubkultúráiról

 

 

A rendszerváltástól az ezredfordulóig „felrobbant” a történelmi Avas – alternatív, jellemzően fiatalos közösségeket, valóságos szubkultúrákat hoztak létre, szolgáltak ki az évtized immáron piaci viszonyok között működő szórakozóhelyei, borospincéi. Mindez a korabeli vendégkörnek – szép emlék, nosztalgia. A korabeli vállalkozóknak – realitás, de miféle érzelmi töltettel?

Miért vágtak bele? Rentábilis volt, ha igen, miért szűnt meg? Valóban élénk kulturális pezsgés övezte az adott szórakozóhelyeket? Kik „csinálták”mindezt, kik voltak az alkalmazottak, törzsvendégek, fellépők? Furié, TBC, Anonymus, Fekete Bika, Avasi Koccintó, Dukát, Fáraó…

 

A rendezvényt szervező Avasi Borút Egyesület

és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület

tisztelettel invitál a kerekasztalhoz minden kedves érdeklődőt!

 

Időpont: 2015. január 27. (kedd) 18:00 óra.

 

Helyszín: Helynekem (Miskolc, Széchenyi utca 30. szám).