LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash playerMegtartottuk az első Avasi Disputa rendezvényt, a Kisavason a Celláriumban.
coAz
   és a  cikke:

Kutatás indul az Avason, és két film is készül.

 

Szeretnék a civil szervezetek az Avast régi fényében látni, az itt élő embereket, pincetulajdonosokat közösségé formálni, feltárni a városrész múltját, megőrizni értékeit, szépíteni, csinosítani, és tartalmas programokkal megtölteni. Elindult az Avasi Disputa projekt, melynek bemutatóját csütörtök este tartották az Avasi Celláriumban, mint arról tegnapi lapszámunkban beszámoltunk. Az Avasi Borút Egyesület és az Észak-Keleti Átjáró Egyesület közösen pályázott a Norvég Civil Alaphoz, és az elnyert, 6 milliós támogatásnak köszönhetően terveik mind megvalósulhatnak.

 

 

Báthory Csongor, az előbbi egyesület elnöke a tájékoztatón elmondta: 8 éve alakultak abból a célból, hogy az avasi pincetulajdonosok megismerjék egymást, beszélgessenek és közös programokat szervezzenek. Egy évvel ezelőtt találkoztak az Észak-Keleti Átjáró Egyesülettel, melynek Utánam srácok! projektje épp az Avasra vezetett. Most pedig már együtt folytatják a munkát a közös pályázatnak köszönhetően.

Az egy éven át tartó program különböző elemekből áll. Erről Darázs Richárd az Észak-Keleti Átjáró Egyesület elnöke beszélt. Rendszeresen szerveznek disputákat, tanulmányutat, irodalmi és egyéb művészeti programokat, valamint önkéntes környezetvédelmi akciókat. A projekt egyik legérdekesebb eleme az építészettörténeti és helytörténeti kutatás lesz. Az előbbit Bereczki Zoltán építész mutatta be. Elmondta: kutatása két célpontra fókuszál, az Avasi Műemlék Református templomra és az úgynevezett harmadik generációs borospincékre. Szeretné kideríteni, milyen lehetett egykor az 1480 körül épült, gótikus csarnoktemplom, és elkészíteni annak virtuális makettjét. Az úgynevezett svájci stílust követő pincékről pedig fotós katasztert készít majd. A helytörténeti kutatásról Kapusi Krisztián beszélt. A munkához levéltári dokumentumokat, már megjelent publikációkat, cikkeket használ fel. De a jelenlegi pincetulajdonosok is hozzájárulnak majd az eredményhez, emlékeikkel, történeteikkel. A projekt keretében két film is készül. Fodor László amatőr filmes elmondta: az egyik dokumentumfilm lesz a pincetulajdonosokról, a másik pedig egy kisjátékfilm. Különlegessége, hogy történetét közösen találják ki, és elmosódik a határ a film készítői és szereplői között.

ÉM-HE

A cikk eredetiben:

http://www.eszak.hu/helyi/2014/09/19/szivuk-csucske-az-avas.eszak

valamint:

http://www.boon.hu/szivuk-csucske-az-avas/2642769

 


A kisképekre kattintva nagy méretben is elindítható a vetítés.
Emlékeztetőül a meghívó:

I. Avasi Disputa:

 

Szeptember 18. csütörtök, 18.00 óra:Tisztelt Miskolci Polgárok, Pincegazdák, Borbarátok!

Ez úton szeretnénk invitálni minden érdeklődőt az Avasi Borút Egyesület "Avasi Disputa" projektjének megnyitójára.
Az egy éven keresztül tartó projekt keretében a Kisavason és a Nagy Avason lévő pincék gazdáit, a pincesoron élőket, a hely szerelmeseit, a miskolci lokálpatriótákat, végső soron pedig a miskolci polgárokat szeretnénk megszólítani, egy asztalhoz ültetni, közösséggé formálni.
A projektet a Norvég Civil Alap támogatja.

A projektnyitó rendezvény időpontja:
Szeptember 18. csütörtök, 18.00 óra
Helyszín:
Avasi Cellárium Miskolc, Kisavas, Elsősor 2.


Program:
Köszöntő: Báthory Csongor Borút Egyesület Elnöke
A projekt bemutatása: Fáy Ádám, Darázs Richárd
Kutatásvezetők koncepcióinak ismertetése:
Kapusi Krisztián – helytörténet
Bereczki Zoltán – építészet
Fodor László – dokumentumfilm
Kötetlen beszélgetés a résztvevőkkel az érdeklődőkkel.

Köszönettel:

Avasi Borút Egyesület
és partnere,
az Észak-Keleti Átjáró Egyesület


Rendezvényünk szokásos módon "batyus" rendezvény,
hozz kóstolót saját borodból, pálinkádból és hozzá csipegetnivalót is !