LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Tartalomjegyzék

 


2014. november 15.-én szép napos reggelen gyülekeztünk az Avas alján, a háttérben az Avasi Borút Egyesület jelképe az óratorony.

A kellemes napsütés és meleg idő ellenére Csilla lélekmelegítője nélkül nem szálhattunk fel a buszra.

Edelénybe érkezve először a művelődési ház termében megtartottuk a Disputát, amin összefoglaltuk célunkat:

Élet kell az Avas pincesoraira,

valamint ennek eléréséhez szükséges lépéseket gyűjtöttük össze a hozzászólások alapján.

Ezt követően a gyakorlatban ismerkedtünk a helyi pincesor összefogásával, eredményeivel és a közösség építő erejével az Edelény melletti Császta szőlőhegyen, Virág Tamás vezetésével.

Mindezek előtt persze boros nótákkal köszöntöttük vendéglátónkat:


Mielőtt lementünk volna a borházba, a novemberi napsütéses panorámát csodáltuk meg

 Fotók:
A kisképek vetítése automatikus.
Ha rátolod az egeret, megáll.
Ha rákattintasz, nagy méretben is elindítható a vetítés.
Várjuk a többiek fotóit is!   Küldd meg a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. -ra!
A pálinka kóstolás után ebéd, azt követően borkóstolás vette kezdetét: Minden kínálás után újabb nótával köszöntöttük a házigazdát....  Így aztán a teljes repertoár sorra került, versengtünk hogy mi fogyunk-e ki hamarabb a nótából, vagy a pincegazda a borokból?

Ha többet szeretnél tudni a császtai pincesorról, kattints a honlapjukra!
(a lenti képre)videók:
Akinek bőven van sávszélessége a videók megnézéséhez, az kattintson ide: