LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Bölcs ember más kárán tanul,

Az okos a sajátján,

A harmadik tipusról nem érdemes beszélni.

 

Neves áruházban vásároltam "filament" LED égőt.

Teljesítmény-ár aránya az interneten rendeltekhez képest nagyon jó volt, mivel 8 Wattos égőről volt szó, az interneten rendelhető 6W-os árában adták.

Ez most jó vásár volt!

Így nézett ki:

Azután 3 hónap múlva kipurcant, pedig 20.000 órás élettartam volt ráírva.

A "neves " áruház miatt a blokkot sem tettem félre.... 

No de mielőtt kidobnám, nézzünk utána, mi lehet a baja? Googléval feltúrtam az ismeretek tárházát, és kiderült, hogy a filament LED szálakat gyáró cégek kivétel nélkül 1 W-os LED szálakat gyártanak. Ebben viszont csak 6 db szál van. Ahhoz, hogy tényleg leadjon a 6 szál 8 W-ot, hát túl kellett őket terhelni. Ezért égett ki. először 1-2 szál, majd gyorsan sorba a többi is.

Ha már így alakult, nézzük meg, mi van a belsejében?

Üvegbúra letörve:  (csak a vaku miatt tűnik úgy mintha világítana)

A foglalatot is szét kell berhelni hogy lássunk valamit:

Egy két oldalán is elektronikát tartalmazó lapka van benne. Egyenirányítja a 230V-ot, majd megszaggatja, miniatűr trafón keresztül letranszformálja alacsonyabb feszültségre, újra egyenirányítja, kondenzátorral simítja, és a kis feszültség megy a LED szálakra.

Az elektronikán semmi "füstölés" vagy amperszag nincs. Tényleg nem ez volt a hibás.

Hanem, hogy 8 Wattot csikartak ki egy 6 szálas LED-ből, túlterhelve azt.

TANULSÁG:

Csak olyan LED égőt vegyél, ami annyi wattos amennyi LED szál van benne.