LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Kiegészítés a PC TÁP ÁTALAKÍTÁS -cikkekhez, 2018. május 27:

 

PC  táp átalakítás közben felmerült tudnivaló:

Vannak olyan "újabb" -1998-as gyártású PC tápok 

( - a fotón láthatod a "98"-as gyártási számot lyukasztva a lezáró papírján -)

melyek kábelkötegében egy zöld színű kábel is található. Ez a kábel szolgál a táp bekapcsolására.

Ezek csak akkor indulnak el, amennyiben a zöld kábelt leföldeled, azaz, "meghámozod" és a fekete (föld, vagy "0" volt) kábelhez kötöd.

A lenti fotón látható hogy az alaplapi áramellátást biztosító sok csatlakozós kábelkötegből elvágásra került a zöld (tápindító) kábel és ideiglenesen be lett dugva egy másik csatlakozó fekete ( nulla  volt)  érintkezőjébe.

Így már indul a táp, érdemes nekiállni a munkának és elkészíteni a 12V-os színes LED szalagok tápegységét.

Lesz tehát egy 12V-os, 8 Amperes ( 12x8= 96W-os ) táp, ami kb. 24 méter LED szalag meghajtására elegendő.

Ez már egy új cikk lesz, ha elkészül, majd ide kerül, fotókkal dokumentálva.