LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Borosüveg elvágása, gyertyatartó készítése - tovább fejlesztett változat.

Hasonló a 4 candela fényerejű gyertyatartóhoz, de ez csak 3 gyertyás, igaz, 2 db készült egyszerre.

Ezekből az egyik az Avason lakik a Mészáros pincében, a másik Császtán, a Virág pincében.

A fejlesztés a lenti képen látható:

Szellőző lyuk van az elvágott borosüvegek oldalán. A korábbi 4 gyertyás verziónál a lecsöpögő faggyú eltömött néhány deszka talpba fúrt szellőzőt, ezeknél túl meleg volt az üvegben, túl gyorsan leolvadt a gyertya. Így viszont már tökéletes a szellőzés.

Igaz, mécsestaró volt az eredeti terv, de a lyukak éppen a mécses lángjának magasságában vannak, és a huzat elfújta a mécseseket. Így mégis gyertya került bele.

 

http://mecsesmuhely.brskft.hu/