LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Hyper Youtube Playlist

Szeretnénk ha minden pince gazdára lelne, mindenkinek jó magyar szomszédja lenne és visszatérne az élet az avasi pincékbe.

 

Szeretnénk találni Miskolc 160 ezer lakosa között 900 olyan polgárt aki jó gazda módjára tulajdonolna, gondozna, karban tartana egy-egy AVASI  ( kisavasi vagy nagyavasi ) pincét.  Anno a 20 ezer lakosú Miskolcon minden avasi pincének volt gazdája!  Most miért nincs?

Ha minden pincének lenne gazdája, és mindenki egy hónapban csak egyszer menne fel a pincéjébe 10 fős baráti társasággal, akkor hétvégente nagyjából 2-3  ezer fő sétálna a pincesorokon. Így minden hétvégén lenne Avasi Borangolás - és szervezni sem kellene!

Itt az alkalom, hogy hétvégén friss levegőn sétálj Miskolc különleges örökségét élvezve, és a pincesorok magasságából a városra letekintve megértheted hogy miért szerették ezt őseink. És miért szeretjük mi is.

Még az 1930-as évek vége felé is azt írták a miskolci idegenforgalmi tájékoztatók „Nyáron hétköznapokon is, hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

 

 

Itt csupán két tennivaló van:

1) A legjobb bort kell a legjobb barátokkal együtt a pince elé kiülve felbontani, és az életet élvezni.

2) Időben haza kell indulni, mert útközben a szomszédok úgyis meghívnak még egy-egy pohár borra.

 

"....nem is miskolczi az, akinek legalább egy borházzal ellátott pincéje nincs. .."

 

..
..
..
 
 
 
..