LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Nagyavas Felsősor 661. sz alatt 2011-ben saját részre felújított 2x13 m2-es használható udvarral és erkéllyel rendelkező, fűthető borospince költözés miatt eladó.

Zsindelyfedés, bükkfával burkolt csigalépcső, egyedi záras, szigetelt biztonsági vasajtó, műgyanta padló, új villamoshálózat, iparművész által készített kovácsoltvas rácsok és korlát került beépítésre.

A kényelmet mindkét szinten Nobo elektromos termosztátos radiátor valamint ténylegesen használható kemping WC (Thetford) fokozza.

Az épülethez kapcsolódik egy 8 méter hosszú 3,6 méter széles, valamint egy abból 3 méteres folyosón át lefelé nyíló, 15 méter hosszú, 3,5 méter széles abszolút kényelmes magasságú, szellőztetett borospince.

A pince aljzata tokaji tufahomokkal borított, mely tovább javítja a helység klímáját. Télen/nyáron 12°C van lent, nem penészesedik.

Ár: 3,5M Ft

elérhetőség:

Temesi Szilárd
mobil telefon:  30 7408436
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.