2014. 04. 04. A III. AVASI BORANGOLÁS szervezése - Avasi Borút Egyesület

LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Péntek este megbeszélésre jöttünk össze a Kisavas egyik frissen felújított pincéjében, az Avasi Celláriumban.

 

Az Avasi Borangolás idén Május 10.-én szombaton (sajnos "bedolgozós" nap) délután lesz.
Elvileg 12-kor kezdődik - igaz, máskor sem jöttek dél előtt vendégek - és este 8.-ig tart.
A részletes tudnivalókat idejében meg fogjuk jelentetni.

Addig néhány fotó a Celláriumban:



Minden esetre, a múzeum legfontosabb darabját  - és ráadásul bármikor utángyártható - most közkinccsé tesszük: