LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player
Munka után - úgy ahogy a 30'-as évekbeli leírások is mondják, -  többen igyekeztek a Nagy-Avas középső sorra, hogy az estét barátok és bor társaságában töltve kiértékeljék a világ sorsát. Ez esetben egy kis munkára is sor került hiszen közgyűlést hirdetett az Avasi Borút Egyesület vezetősége.

No ettől  frissebb volt a meghívó, több mint 100 évvel fejlettebb technikával és papírmentes technológiával, interneten került kikürtölésre néhány kilobájt igénybevételével, de így mégis csak stílusosabb.... és így jobban passzolt volna a környezetbe is - a 100 éves miskolci főutca kinagyított fotójához.

Először az elnök, Báthori Csongor számolt be a 2013-as év sikeres eseményeiről
 - ( olvashatsz róluk a HÍREK ARCHÍVUMÁban is, ide kattintva) -
majd az idei tervezett rendezvényekről és a benyújtott pályázatról. Bízzunk benne hogy sikeres lesz!

Kisebb vita és szavazás útján eldöntésre került hogy az éves rendezvény, az Avasi Ínyencségek újra eredeti időpontjában , május utolsó hétvégéjén kerül majd megrendezésre. Lesz új program is augusztus végén, valami szüreti kavalkád, de ennek pontos nevét a Gyuszi birsalmája számomra már rózsaszín fátyolba burkolta.

Az eddigiekhez hasonlóan lesz Márton nap is, Miklulás is, Luca-Kúra is, és év végi boráldás is....  Ha valamit kifelejtettem volna, nézd meg a tavalyi rendezvények között, a HÍREK ARCHÍVUMA menüpontban, mert a Blauburger és a Kékfrankos után én is már csak onnan tudnám felsorolni.  No, hát ugyanazokat fogjuk ismét megtartani.




Köszönjük a helyszínt biztosító vendéglátóknak ( Bokályos pince gazdáinak ) a fűtött helységet, a sparhelten pirult kenyeret, a rákennivaló zsírban sült májat ... süteményt..   innivalót ..  és azoknak is akik batyujukban hozott sütikkel és innivalókkal kínálták a többieket.

  

ÚJDONSÁG és FONTOS:

Az április 26.-án szombaton tartandó BÉLA-JÁRÁS  időpont beosztása a következő:

13:00 -  Bencsik Béla pincéjében kezdünk.I. Béla)
14:00-   Bejci Béla pincéje, 
( II. Béla )
15:00-   Nagy Béla pincéje   (
III. Béla )
Aki  később érne ide, a fenti időpontokba az éppen aktuális pincénél csatlakozzon!

Ezután valahogy megpróbálunk átkelni borospohárral a kezünkben a város másik pincesorára, a Tetemvárra, ahol terveink szerint:

16:30-kor  Berta Béla (IV. Béla)  pincéjét fogjuk felkeresni,
Majd újabb megeröltető túrát követően majd csak eljutunk
18:00 körül  Tóth Béla  ( V. Béla ) Bábonyi Bérci pincéjének termeibe.


Sajnos az Árpád-házi uralkodók sorában V. Béla már nincs. Sőt, csupán egyetlen V. királyunk van, V. István, aki IV. Béla fia.   Ettől függetlenül,  a Miskolczi Pincék Asztaltársasága oszlopos tagjának,  V. Bélának a föld alatti lovagtermében fogjuk befejezni a napot.
...de az is megeshet hogy  királlyá koronázzuk....  És akkor nem kérdés tovább V. Béla léte.