LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Az

AVASI  BORÚT EGYESÜLET

több más avasi és miskolci pincével együtt részt vett a János-napi borszentelésen. Bízunk benne, hogy megszentelt boraink nem csak testünk, de lelkünk egészségét is szolgálják.

Miskolc - Karácsony ünnepét követően, december 27-én Miskolcon a Nagyboldogasszony plébániatemplomban az esti 6 órai szentmise keretében került sor a már hagyománynak számító borszentelésre.

A hetedik alkalommal megrendezett látványos eseményen részt vettek az István Nádor, és a bogácsi Szent Márton borlovagrendek, a Miskolci Avasi Borút Egyesület és a Szent Márton Pince borászai. Ez alkalommal szentelték meg a 2008-as évjáratú papok borát, és első alkalommal Miskolc város borait, de bárki az oltár elé helyezhette a saját borát is. Az esti szentmisét, és az azt követő borszentelést Bogdan Adamczyk, a minorita templom plébánosa végezte.

Talán kevesen tudják, hogy 1724. óta van szőlőbirtoka a Ferences Minorita rendnek Arad-Hegyalján. A kiváló minőségű kadarka az itteni sajátos mikroklíma hatására egyes évjáratokban aszúsodni képes. Ebből készül a különösen értékes ménesi vörös aszú. Ezt a kiváló minőségű vörös bort nevezik a papok borának. A Minorita Rend pár éve visszakapta Arad- Hegyalján a szőlőbirtokát, és az áldott emlékű Kartal Ernő atya segítségével újjáéledt a szőlőtermesztés és a borkészítés ezen a vidéken.

Ugyanezt a cikket olvashatod a boon-on is :

>>   ide kattintva <<<