LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Avasi Inyencségek :

Bor- és főzőverseny
 

2014. május 30.

 

Jól fohászkodtak az Avasi Borút Egyesület tagjai az „Időjárásfelelőshöz” : a verseny napján derűs, éppen szabadtéri rendezvényhez való idő köszöntött ránk, és - az esti néhány csöppet nem számítva - megúsztuk az esőt.

Az időjáráshoz hasonló derűs hangulatban álltak neki a versenyzők – 8 pince nevezett – a főzésnek, és a szakértő zsűri a borok – 36 nedű mérettette meg magát – értékelésének.

Ebben az évben nem tartottunk megnyitó ünnepséget – ami nagyon megfelelt a versenyzőknek, hiszen nem kellett félbehagyniuk áldásos ténykedésüket a bográcsok körül - , hanem az esti eredményhirdetésre és záróbulira – amely az idén a Bokályos Pincében került megrendezésre - tartalékoltuk az emelkedett hangulatot.

Ami nagyon jól sikerült – mind a tartalékolás, mind a buli – hiszen a nem túl „lájtos” ételeket csak erős zsíroldó itókákkal lehetett megemészteni. Így aztán nem csak a hangulat, hanem a véralkohol szint is emelkedett volt.


A kis képek vetítése automatikus,  rákattintva nagyobb méretben is elindítható a vetítés!


A főző- és borverseny résztvevői Bronz, Ezüst, Arany, és Nagyarany fokozatú oklevél elismerésben részesültek. Az összetett verseny – melyen a nevező pincék legjobb bora és legjobb étele vett részt – szoros eredményt hozott :

 III. helyezést ért el a Sityu Pince, Árvai István (Sityu) és csapata,

II. helyezést ért el a Magdolna Pince , Mészáros András és csapata

és sok év kitartó munkájának – no meg az ételek között kimagasló káposztás, füstölt húsos paszulynak köszönhetően –

 I. helyezést ért el, és egy évre elnyerte a Vándorserleget

a Bacchus Pince, Bencsik Béla és csapata.

Ezúton is gratulálunk a győzteseknek, és minden versenyzőnek !

A nagy hahotákkal tarkított eredményhirdetés után előkerültek a Sityu Band zeneszerszámai, ami rögtön éneklésre ingerelte az úri közönséget.


Az alkonyattal pedig előkerült a vetítő is, és megtekintettük az Egyesület elmúlt 5 évéről készült fotóösszeállítást, ami osztatlanul nagy sikert aratott. Hiába na, mindenki szeret nosztalgiázni, és viszontlátni magát néhány évvel fiatalabban.

Rákattintva nagy méretben is elindítható!

Közben azért pengett a gitár és szólt a nóta is, a mulatságnak csak a késő este, és a zenekar távozása vetett véget.

 

Minden tagunknak, a közreműködő zsűritagoknak, és a zenész barátoknak köszönjük a részvételt, jövőre a Bacchus Pince lesz a házigazda, amire I. Bencsik Béla barátunk nagy boldogságában azonnal önként jelentkezett.

Bor- és Főzőverseny
a Nagy-Avas pincesorain!

Az este folyamán az Avasi Borút Egyesület régebbi eseményeinek fotói is vetítésre kerültek:
A meghívó olvasásához kattints rá!