LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player
A MINAP cikke lentebb olvasható!


Szia!

Van egy új rendezvény, amit a Miskolciak az Avasért Alapítvány kurátoraként szervezek. Most pénteken lesz az első esemény, mely elindítója egy több részes sorozatnak, ahol a főszereplő a bor és a gasztronómia. Helyi, illetve környékbeli értékek kerülnek bemutatásra, melyet minden alkalommal egy-két országos hírű kis kézműves pincészet jelenléte is erősít. 
Célunk, hogy több figyelmet kapjon az Avas, a bükki bor és gasztronómia.
Remélem, hogy mindhárom rendezvényen találkozunk!

Miskolciak az Avasért Alapítvány borestjei 2014.

I. Kelet-Magyarországi borok: három rendezvény:
 
Az elmúlt évek hagyományát felélesztve új köntösben jelentkeznek a vendég borászok részvételével szervezett bor-gasztro események. Az idén lesz Eger, Mátra és természetesen Tokaj. Lesznek fiúk, lesznek lányok, sőt mi több, fiatal bükki borászok is!
 
Első alkalommal Eger lesz terítéken a Bukolyi Családi Pince és az Orsolya Pince képviseletében, Sándor Tamás bükki sajtjaival megspékelve. Miskolcot pedig mind a három alkalommal a bükki borászok új csapata (Borbély Roland, Nagy Zsolt, Sándor Zsolt) képviseli. Továbbá kóstolható lesz a Miskolc kolbász is!
 

Mindhárom rendezvény helyszíne:

Miskolc, Papszer utca 2.


 
A rendezvény ingyenesen látogatható, csupán regisztrációhoz (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) kötött. Poharat 1000 forint letéti díjért lehet váltani.
A helyszínen 1.000, 5.000 és 10.000 Forintos támogatói jegy váltható, melyekhez értékes meglepetésekkel kedveskedünk! 
Részletek a helyszínen!

 
Tehát nincs más dolgod, mint hogy regisztrálj, érezd jól magad és vésd a naptáradba az alábbi alkalmakat:


2014. július 18. 18.00
Bükki Sajt - Sándor Tamás

A miskolci borokat a bükki borászok új csapata (Borbély Roland, Nagy Zsolt, Sándor Zsolt) képviselte.


2014. augusztus 8. 18.00

Mátrai Tőkések: Szecskő Pince, Losonci Pince és Karner Pince
Agria Kézműves Sajtműhely


2014. szeptember 19. 18.00

Tokajból: Bott Pince és Kikelet Pince
Mádi sajt - Bodnár SándorÜdvözlettel,
Sándor Zsolt
kurátor
+36 70 365 96 71
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Miskolciak az Avasért Alapítvány


A MINAP írta:

Az Avas, a bükki bor és gasztronómia népszerűsítéséért

 

Az elmúlt évek hagyományait felélesztve, de új köntösben jelentkeznek a vendégborászok részvételével szervezett bor-gasztro események a Papszer 2. alatt – idén Eger, Mátra és természetesen Tokaj van, lesz terítéken. Az első borestet pénteken tartották.

Sándor Zsolt szervező, a Miskolciak az Avasért Alapítvány kurátora elmondta, céljuk az Avas, a bükki bor és gasztronómia népszerűsítése. Ennek érdekébe egy több részes sorozatot indítanak el, minden alkalommal helyi, illetve környékbeli borászati, gasztronómiai értékeket mutatnak be, alkalmanként egy-két országos hírű kis kézműves pincészet jelenlétével.

Az első boresten Eger volt terítéken a Bukolyi Családi Pince és az Orsolya Pince képviseletével, Sándor Tamás bükki sajtjaival megspékelve. Miskolcot minden alkalommal a bükki borászok új csapata (Borbély Roland, Nagy Zsolt, Sándor Zsolt) képviseli. A rendezvényen kóstolható a Miskolczi kolbász is.

{jomwebplayer type=youtube video=http://youtu.be/wcHOpM2Gbq8}