LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Tisztelt Barátaim,

a mai napon  ( január 29.)


e-mail-ben a következő kérést küldtem


a Képviselő Úrnak az avasi pincék érdekében:

 

Dr Kiss János képviselő Úr részére

Kérjük a közgyűlés elé terjeszteni az alábbi kéréseinket:

1)

Azzal a kéréssel fordulunk a tisztelt Önkormányzati képviselőkhöz,

hogy február 3.-án a közgyűlésen képviseljék a miskolciak érdekében az alábbiakat:

 

Közigazgatási hivatal azzal az indokkal kívánja visszavonatni a miskolci lakcím bejelentési törvényt, hogy az alkotmányellenes, mivel mindenkit - megillet a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásának joga.

A fentiek alapján a Közigazgatási Hivatal vezetője indítványozta a rendelet hatályon kívül helyezését, s a Közgyűlés ezzel kapcsolatos álláspontjáról, döntéséről tájékoztatást kért.

 

A lakcím bejelentési törvény arról rendelkezik,

- hogy kell saját lakás, vagy a tulajdonos engedélye a lakhatáshoz

- hogy kötelező a WC kiépítettség ,

- hogy  kell szemétszállítási szerződés, és annak fizetése,

- hogy megfelelő lakótérrel kell rendelkezni,

- stb

 

A lakcím bejelentési rendelet nem korlátozza az egyén szabad mozgásában és tartózkodási helyének szabad megválasztásában.

 

Sátoraljaújhelyen is megpróbálta a közigazgatási hivatal vezetője visszavonatni a törvényt, de

Szamosvölgyi Péter kiemelte: nem vonják vissza a lakcímbejegyzésre vonatkozó szabályozásukat sem - bár a közigazgatási hivatal a néhány éve meghozott rendelet újragondolására kérte az újhelyi önkormányzatot. Eszerint csak akkor jelentkezhet be valaki egy sátoraljaújhelyi lakóingatlanba, ha ott az egy főre eső terület legalább 10 négyzetméter.

Vagyis például egy harminc négyzetméter alapterületű lakásban csak hárman élhetnek életvitel szerűen. A polgármester döntésüket elsősorban közegészségügyi szempontokkal indokolta. Mint elmondta: a túlzsúfoltság melegágya lehet a fertőzések, járványok kialakulásának, elterjedésének és véleménye szerint a gyerekek fejlődése szempontjából sem egészséges, ha generációk élnek együtt egyetlen légtérben. http://hvg.hu/itthon/20110107_segelyezes_satoraljaujhely

Tehát nem hogy visszavonták, hanem a miskolci 6 négyzetméter helyett 10 négyzetméter az egy főre eső engedélyezhető lakótér.

Ezért kérjük még a képviselőnket arra, hogy a 6 nm.t módosítsák 10 nm.-re.

 

Ezen kívül még kérjük képviselőnket, hogy szigorítsák a bérpótló juttatásokat a Sátoraljaújhelyen meghozott törvénynek megfelelően.

Mely szerint, csak az jogosult /RÁT/ Bérpótló támogatásra,

- aki szemétszállítási szerződéssel rendelkezik és azt fizeti is,

- aki az udvart kertet rendben tartja az udvaron nem halmoz fel szemetet és azt gondozza, megműveli,

- az ingatlan előtti területet a törvénynek megfelelően rendben tartja,

- a lakást tisztán kell tartania,

- a törvényben megfelelő WC.-vel kell rendelkeznie,

- az előírt rágcsálóirtásról és csótányirtásról gondoskodnia kell,

- az előírt ebtartási rendeletet be kell tartania /kötelező védőoltás/

 


2)

A Nagyavason lévő pincék különösen veszélyeztetettek közbiztonság szinte nem létezik,ezért kérjük a képvislő Úr közbenjárását ,  ami talán megoldaná e lehetetlen állapotot, hogy minden be- és kivezető út közelébe a megfigyelő kamerákat felszerelni sziveskedjenek, melyek a Papszer utcai központban láthatóak lennének.

 

A másik sarkalatos pontunk az utak állapota, melyet szeretnénk személyesen bemutatni Önnek, kérjük visszajelzését hogy melyik időpont lenne megfelelő Képviselő Úrnak.

 

Támogatását és segítségét előre is köszönve:

 

Avasi Borút Egyesület  vezetősége és tagsága.

 

 

Tisztelettel:

Mészáros András

Titkár.

 

Fenti problémák megoldásán és a hagyományok megőrzésén több éve foglalkozunk,

honlapunkon látható módon:

http://avasiborut.fw.hu/

http://miskolcpince.emiter.hu/