LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

 

( A képre kattintva nagy méretben is megnézhető )

Már korán reggel hozzá láttak a főzést bevállaló tagok - de főleg Csöpiék, akiknél a mai nap első rendezvénye, a pinceszentelés volt. Rotyogott a bogrács, az asztalon kora reggeltől csipegetni valók voltak.

A poharak sem maradtak szárazon....


Majd dél körül komolyabb létszám kezdett gyülekezni:

Nagy volt ám a sürgés-forgás!


 

Végül a helyszínhez illően a pinecsorok alján őrködő Avasi Református Templom tiszteletese, Hangó István áldotta meg a pincét és annak új gazdáit.

A szomszédok és barátok köszöntése sem maradt el, melynek fénypontját Csilla verse jelentette:

A délelőtti fotókat itt láthatod. A kisképek vetítése automatikus, rákattintva nagy méretben is elindítható.A pinceszentelést követően felkerekedtünk és indultunk a korlátavató helyszínére:


Érkezés  a korlátavató helyszínére:

 


A korlátavatón és az azt követő pincelátogatásokon készült fotók:
( - a kisképekre kattintva nagyobb méretben is megnézhetők) :A korlátavatón Báthory Csongor, az Avasi Borút Egyesület elnöke köszöntötte a tagságot és az avatóra meghívott vendégeket.

Miután az ünnepi beszédek elhangzottak Demeter Ervintől kormánymegbízottól és Pfliegler Péter alpolgármestertől, Hangó István tiszteletes megáldotta az új korlátot.

Ezt követően  a Miskolczi Pincék Asztaltársasága és az Avasi Borút Egyesület dalárdája szórakoztatta magát (és reméljük a közönséget is) a század elejéről megmentett boros nótákkal. 

A híres miskolci bujdosó pohárról szóló nóta most sem vesztette aktualitását: a vendégek reklamáltak is a dalárda végén, hogy poharuk elbujdosott és mindezt száraz torokkal kellett végig hallgatniuk.

 

xx


A hivatalos program befejezését követően egy pohár bor mellett baráti beszélgetések kezdődtek, majd pincelátogatások következtek.

zz

Még hogy nincs nyüzsgés a pincékben ?cc


Ennyi program és innivaló után természetes hogy meleg étel is kell a gyomorba. Két pince-udvaron is volt terülj-terülj-asztalkám. A bogrács körül nagy volt a forgalom!


vv
Csöpiéknél, a frissen felszentelt pincében és borházban is fel volt terítve.
Itt késő estig folyt a dalolás Sityu gitár-kíséretével.

 
Itt bizony  "utcára nyílik a kocsma ajtó"  - úgy hogy vigalmi negyeddé vált a Nagyavas felső sor:


Késő esti pálinka-himnusz:


Gondolkozzunk el Voltaire (1723) megjegyzésén:

 

"A legtöbb ember nem elég okos,

vagy nem elég buta ahhoz,

hogy boldog legyen."

 

Én bármelyik "szélső értéket" felvállalom - én boldog és vidám voltam ezen a napon is.

 

 

Emlékeztetőül a meghívó: