LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

MÁJUS 16.  - Tanulmányút
:Kisgéres

 Az akác illata - nyitott pincék napja 2015.

Reggel negyed 8-kor gyülekeztünk az Avasi harangtorony alatti, a városháztéri parkolóban. Néhányak által kínálásra hozott, különböző gyümölcsök lepárolt lényegét kóstolgatva sikerült bátorságot merítenünk a hosszú úthoz. Ez jól jött a hangszálak tisztításához is, hiszen alig indultunk el, az Agyagbanda máris rázendített, így már a dal szerint a hordó tetején ülve hagytuk el Miskolcot.


Útközben Dr. Viga Gyula, Kisgéres díszpolgára, egyetemi docens - aki velünk jött a nyitott pincék napjára - tartott részünkre részletes ismertetőt, melyen  Szerencstől a Bodrogközig , Kisgéresig ismerhettük meg történelmünket, városaink múltját és jelenét.

Bodrogszentesen a templomnál egy rövid megállót is tartottunk, ahol a környékről és a temetőről is meghallgattunk néhány szót.

Néha képtelen vagyok felfogni dolgokat. Ha itt mindenki Magyar akkor miért nem otthon vagyunk? De mindezt feledtette az a vidám forgatag, amiben ezt követően Kisgéresen részünk volt.  A magunkkal hozott Agyagbanda olyan talp alá valót nyomott, hogy anyanyelvétől függetlenül mindenki hozzánk csapódott mulatni, táncolni.


Indulás és útközben:


Kisgéresre korán érkeztünk, így még volt idő szétnézni a tömeg előtt és néhány pincét a természet adta környezetében megörökíteni:


Néhány pincefotó még tömeg nélkül:

A kisképek vetítése automatikus, ha rákattintasz nagyobb méretben is elindítható!


Sikerült lencsevégre kapni a vendéglátó pincegazdák csoportját is.

Köszönjük hogy együtt lehettünk!

És vendéglátóink pár szóban még üdvözöltek is bennünket:
Délben indult a fergeteges buli:
Az itt következő videókat HD minőségben teljes képernyőn is megnézheted.
 
  Kattints a FOGASKERÉKRE,
 
  Kattints a legfelső 1080p HD  minőségre,
 
  És ha a fogaskerék forog, át fog váltani a HD  minőségre.
  Innen kezdve a jobb alsó sarokban lévő kockára kattints és átvált teljes képernyőre.


  Persze sávszélesség is kell hozzá.

..

A szereplésre igyekvő Asszonykórus is leragadt nálunk néhány nótára:

......................

Itt, a nagyjából 15. pince ( illetve kóstolás) után már nemzetközi tánccsoporttá alakultunk...

.............
..
..
..
..

..
Küldj te is fotókat vagy linkeket!
címünk:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Emlékeztetőül a korábbi előzetes cikk és meghívó:

A lenti programismertetőre kattintva

KISGÉRES honlapját nézheted meg!