LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player
2015. December 5.-én alkonyatkor az Avasi Borút Egyesület apraja-nagyja ismét minden irányból a Zsoldos-pince felé igyekezett az Avas pincesorain.

Hogy könnyebben oda találjunk, nem csak Miskolc emblematikus építményének, a kilátónak a fényei jelezték a helyszínt, de egy óriási méretű mikulás sapka is ki volt akasztva a borház udvara fölé.A borház vaskos vasajtaja ellenére vidám hangok szűrődtek ki már az udvarra is, odebent pedig a házigazda rögtön féldecis "melegítő"-vel fogadta az érkező vendégeket. A pincelépcsőn egyre több apróság rohangált fel-le izgatottan várva a Mikulás érkezését.

Szerencsére nem kellett sokat várni, mire mindenki helyet foglalt a pincében a boroshordók között megterített asztaloknál, érkezett is a Mikulás előörse, a Krampusz és a Rénszarva
s.
Megénekeltették a gyerekeket, hogy a dalok kiszűrődő hangjai ide csalogassák a Mikulást - eredménnyel!

Meg is érkezett!


Idén hó hiányában traktoron jött, elmondása szerint.

Megelepetés-vendéget is hozott magával a földgolyóbis másik, déli sarkáról - egy pingvint!
Szegény csak egyedül érkezett, a vendégszereplői, a hat tyúk valahol elmaradtak. Így kénytelen volt gyerekeket felkérni arra, hogy Csajkovszkij  "hat tyúk dalát" eltáncolhassa, természetesen akadtak rá jelentkező apróságok.Majd a Krampusz kiosztotta a Rénszarvas hátizsákjából a csomagokat a gyerekeknek,A felnőtt gyerekek pedig a Pingvintől kaptak egy-egy mikulásos bögrét.
Az ajándék-osztás nagy izgalmai után a kedélyek megnyugodtak és az új borok kóstolása és a gazdagon terített asztal étkeinek fogyasztása is elkezdődött.Később előkerült egy gitár is,  melyen Sityu, - aki a Mikulás hangját megtévesztően tudta utánozni - legkedveltebb nótáinkat eljátszotta.(video)

..

..

Végül az udvaron karácsonyi nótára meggyújtottuk az adventi koszorú gyertyáját,
melyről meghallgattunk egy szép verset is.


..
Közben le-le néztünk a városra - melynek fényei a koszorú mögött is látszanak -

és ki-ki próbálta megkeresni a helyet, ahol lakik.

Ahonnan hétköznaponként  fel-fel néz ide az Avasra,

és büszkén mondja:    ott az én Pincém.

..

Hát,  ilyen az amikor a barátoknak ideje is van,

nem csak órája.
 

Emlékeztetőül a meghívó:          MEGHÍVÓ 

 

Tisztelt Tagtársunk, Kedves Barátunk !

 

Szeretettel meghívunk az Avasi Borút Egyesület által

 

2015. december 5. napján 16.00 órától,

 

a Nagyavas Felső során a Zsoldos pincében

megrendezésre kerülő

 

Mikulás estre.

 

Bízunk abban, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan megtisztelitek jelenlétetekkel a Lappföldről érkező Mikulást, aki ezúttal déli vendégművészt is hoz magával.

Programunk családias mint mindig, és első felében gyermekközpontú.

Ezért kérünk, hogy december 1 –ig szíveskedj a főkrampusznak telefonon vagy e-mail-ben visszajelezni, hogy kedves családod részt vesz-e az ünnepen, és hány gyermekre, unokára számíthatunk tőletek.

 

Nagy örömöt szerezne a Mikulásnak, ha a gyermekek - vagy esetleg kedves szüleik, nagyszüleik – egy kis köszöntővel, dallal, verssel ünnepelnék érkezését.

 Program:
 

16.00-tól Gyülekező a Zsoldos pincében ( Nagy-Avas, Felső sor ),

 kb.16.30-tól a Mikulás érkezése, műsor, puttonyürítés, evés – ivás, mulatozás
 

Az est hátralévő, felnőttközpontú forgatagában szívesen kóstoljuk az ünneplő közönség új- és óborait, pálinkáit, süteményeit, egyszerű, de laktató borkorcsolyáit.

A Mikulás váráshoz kívánunk jó étkeket, jó pálinkákat és borokat, meg persze kicsattanó jó kedvet, és szép, ónos eső mentes téli időt !

A Házigazdák,

Az Avasi Borút Egyesület vezetősége,

És a Főkrampusz