2011. 02. 19. SAJÓBÁBONY, PÁLINKA VERSENY - Avasi Borút Egyesület

LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Az AVASI  BORÚT  EGYESÜLET

és a

MISKOLCZI PINCÉK ASZTALTÁRSASÁGA

 

illetve jó néhány tagja részt vett a 2011.02.19.-én megrendezett sajóbábonyi pálinka és pogácsa versenyen, részben mint szervező, részben mint versenyző, részben mint kíváncsi közönség.

 

A Jászságtól Borsodig összesen 97 pálinkával és 16 saját sütésű pogácsával versenyeztek a résztvevők a Sajóbábonyi Polgármesteri Hivatal rendezésében.

 

Az ünnepélyes megnyitót Deák Imre, a Miskolczi Pincék Asztaltársaságának elnöke, és Nagy Imre, Sajóbábony polgármestere tartotta:

A Miskolczi Pincék Asztaltársasága megajándékozta Deák Imre elnök urat a kocsonyafesztiválra készült vállszalaggal:

Elmaradhatatlan kép: Az Elnök Úr a "virágcsokor" körében:

 

Majd kezdődik a munka, a bíráló bizottságok összeállítása, megszervezése:

Nem egyszerű a dolog, 97 féle pálinkát 6 csoportba sorolva, hat bíráló bizottság minősít.

Munka előtt még egy csoportos fotó:

 

Folyik a minősítés:

 

A minősítés végén Sajóbábony polgármestere a zsűri munkáját egy-egy grappás pohár ajándékozásával köszönte meg:

 

A verseny nyertesei :

Minden résztvevő nyert!

Van aki díjat, van aki tapasztalatot, van aki új ismerősöket, barátokat.

Köszönjük a zsűri és a szervezők munkáját!

További képek a boon-on tekinthetők meg, >>>  ide kattintva! <<<<