LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

A Borverseny erdeménye:  > > ide kattintva olvasható

 

Korán reggel villásreggelivel kezdhettünk a Nagyavas Felső soron, András pincéje előtt. Stílusosan kocsonya volt a menű - de most béka nem pislogott benne.


Ezt követően a Zsoldos pince előtt gyülekeztünk a megnyitóra és egyúttal a borversenyre és főzőversenyre történő benevezésre.

"...meglásd, nem akármilyen borral nevezek! ..."

Az ünnepélyes megnyitón Hangó István történelemórát tartott az Avasi református templom és temető múltjáról valamint az avasi pincék és borosgazdák életének összefonódásáról. Egy helyen van itt a múlt, a város történelme, a kereszteléstől a vasárnapi Istentiszteleten keresztül a pincékben megült halotti torig bezárólag a pincék jelenlegi gazdáival együtt a múlt, a jelen és a jövő.


A jövő terveit Némedi Varga Zoltán szövögette, bízunk benne hogy legalább olyan sikerrel mint ahogyan az első avasi borangolás is megrendezésre került!

 

A rendezvényen készült fotók itt lentebb végig nézhetők.

Ha a képre kattintasz, elindíthatod a diavetitést nagy méretben, ha pedig csak át akarod futni a képeket, akkor a kisképek alatti "következő" felirtra kattints.

 

Fotosorozat 1)

 

Fotosorozat 2)

 

A megnyitót követően kezdődött a borverseny és a főzőverseny. A borok jó minősége a pincegazdák hozzáértését tükrözte.

A pincegazdák azonban a főzésben is jeleskedtek, egyre ínycsiklandozóbb illatok terjengtek a Nagyavas pincesorain!


A Miskolczi Pincék Asztaltársasága tagjait az éppen 20 éves Margit-pince,  élén Nagy Bélával, látta vendégül egy ebédre.


A kakaspörkölt nagy sikert aratott, a zsűrinek alig maradt. 

 

Ebéd után házigazdánk a pincében is megkínált borral.

Lassan eljött az eredméynhirdetés ideje. Mindenki kíváncsian gyülekezett a Zsoldos-pince előtt. A borverseny eredményét Deák Imre ismertette.


Mindenki büszkén fényképezkedett az oklevelekkel!

Ezt követően ki-ki a saját pincéjében koccintott az elért sikereire, majd hangolódás az utcabálra....

Utcabálról jött a hír úgy este 7 körül...

a lézerfények mellett a város fényei adták a hangulathoz a  háttérképet

A szép mindenütt jelen van, csak kevesen veszik észre.

(Konfuciusz)

Nekünk sikerült észre vennünk, megtalálnunk, együtt örülnünk.

Ajándék volt ez a nap is.