LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

december 8.-án a Nagyavason

 

igaz lappföldi Mikulások jártak!

A Zsoldos-pincére tekintettel - pálinkás pohárral a kézben.

 

Mikulások lepték el az avasi pincesort!

December 8-án a kora délutáni órákban különös alakokra figyelhettek fel a Nagyavas lakói. Mikulások özönlöttek a Felső sor felé, hatalmas puttonyokkal a hátukon. A rejtély a Zsoldos pincénél oldódott meg: az Avasi Borút egyesület régi és új tagjai érkeztek Mikulás napi összejövetelre.

Volt zsákukban minden jó, piros bor és kóstoló!


Ettek, ittak, zenéltek és mulattak, majd sötét éjszaka hazautaztak!A kis képek vetítése automatikus,

de rá kattinva nagy méretben nyílik meg és úgy is elindítható a vetítés.
Videók - Zsoldos Gyuszinak köszönhetően:

Ajándékot oszt a főkrampusz:
Adj egy percet az életedből...
Egy négercsókért....
c

Rozika, te...