LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Az Avasi Borút Egyesület 2013. február 15.-én közgyűlést tartott.

Jó hangulatú közgyűlést tartott az Avasi Borút Egyesület 2013. február 15 –én az Avasi Borházban.

 

A napirendek előtt Báthory Csongor mb. elnök az Egyesületet és a tagok pincéit bemutató kiadvány, és egyesületi emblémás borospohár átadásával köszöntötte új tagjainkat. Mindannyiunkat örömmel tölt el, hogy újra szaporodik tagságunk, és a Kisavas pincetulajdonosai közül is csatlakoznak egyesületünkhöz.

 
 

A napirendek között szerepelt a vezetőség beszámolója az Egyesület 2012. évi tevékenységéről, gazdálkodásáról, a tisztségviselők megválasztása, az Alapszabály módosítása és a 2013. évi tervek.

 

A tagság az Egyesület elnökévé Báthory Csongort ( Nagyavas, Felső sor ),

az elnökség tagjaivá:

dr. Vajda Csillát ( Nagyavas, Középső sor ),

Mészáros Andrást ( Nagyavas, Felső sor ),

Nagy Bélát ( Nagyavas, Alsó sor ), és

Zsoldos Gyulát ( Nagyavas, Felső sor ) választotta.

 

Gratulálunk, eredményes munkát kívánunk az új elnökségnek !

 

 

 

Megvitattuk és elfogadtuk a 2013. évre vonatkozó terveinket. Szó esett a Miskolc város által meghirdetett pályázatokon való részvételről, hagyományos rendezvényeinkről ( Avasi Ínyességek, Nyitott Pincék Napja, Márton nap, Mikulás ), a Borangolás és a Kocsonyafesztivál avasi pincéket érintő eseményeiről, a tavaszra tervezett területi bejárásról, társadalmi munkáról.

 

 

 

A 2013. évi tagdíj befizetése előtt Zsoldos Gyuszi tagtársunk finom pálinkájával ittunk áldomást 2013 –ra, és házi készítésű borkorcsolyákkal kísérve fogyasztottuk el az asztalra került díjnyertes egyesületi borokat.