LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

Díjazták Miskolc Város Borainak termelőit

Külön Gratulálunk Nagy Bélának,

az Avasi Borút Egyesület és a Miskolczi Pincék Asztaltársasága tagjának!

Díszes diplomával és serleggel ismerték el Miskolc Város Napján azokat a bortermelőket, akik idén januárban megnyerték a Miskolc Bora Borversenyt, melyet immár negyedszer írt ki az önkormányzat. A nyertes borokat adja a város a következő időszakban azoknak a hazai és nemzetközi vendégeknek, akik tiszteletüket teszik városunkban.

Mint arról annak idején beszámoltunk, ez év januárjában immár negyedik alkalommal rendezte meg a miskolci önkormányzat a Miskolc Város Bora Borversenyt, ahol ebben az évben 53 bort nevezett be körülbelül 30 termelő. Újdonság volt ebben az évben, hogy most először miskolciak választhatták ki a város borát. A 100 pontos nemzetközi értékelés mellett azt is figyelembe vették, hogy a bor Miskolcból is ízelítőt adjon, hiszen a díjazott bort, az önkormányzat hivatalos vendégei kapják ajándékba.

A nyertes termelők egy-egy díszes diplomával és egy-egy serleggel gazdagodtak a város-napi eseményen, valamint nevük és boruk megnevezése is felkerül a városházán őrzött Miskolc Város Bora serlegére is.

 

bordijatado_130511ml_11.jpg

A versenyen három kategóriában – fehérbor, vörösbor és desszertbor – hirdettek győztest. Kriza Ákos méltatta a bortermelőket, illetve nedűjüket, mint mondta, kiemelt jelentőségű a munkájuk, hiszen azok, akik ajándékul kaják a boraikat a következő időszakban, azok által visznek haza „egy darab Miskolcot”, egy darabot a régióból.

Fehérbor kategóriában a miskolci bortermelő Nagy Béla Pinot Blanc 2012-es évjárata lett a legelső, a díjat Csöbör Katalin országgyűlési képviselő adta át. Vörösbor kategóriában az edelényi bortermelő Virág Tamás 2011-es évjárata lett a legjobb, a díjat Sebestyén László országgyűlési képviselő adta át. És végül, a desszerbor kategóriában, a mádi termelő Monyók József Édes Szamorodni 2009-es évjárata lett a befutó, a díjat Kriza Ákos, Miskolc polgármestere adta át.

( MINAP.hu, cikke,  Tajthy Á.  Fotó: Mocsári L.)