LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player

2013. Június 8.-án  kellemes nyári délutánon összegyűltünk megbeszélni a Második Avasi Borangolás  tapasztalatait.

Az idei, Második Avasi  Borangoláson  nagyjából 1700 miskolci polgár sétált az Avas pincesorain.
Bízunk benne hogy sokaknak megtetszett a pincesor hangulata, és jó néhánynak borangolónak olyan gondolatai is támadtak hogy ők is szeretnének egy pincét.
Nekik nyitottuk új menüpontunkat,  ELADÓ  PINCE  címszóval.

Ha a mind a 900 avasi pincének lenne aktív gazdája, akik  legalább minden második héten családdal, vagy 4-5 baráttal feljárnának az avasi pincéjükbe borozni, grillezni, szalonnát sütni,  akkor hétvégente nagyjából ugyanígy közel kétezer ember népesítené be a történelmi pincesorokat.

Milyen jó lenne, ha ezáltal fölöslegessé válna a borangolás szervezése!

Ezzel el is árultuk célunkat :  hogy népszerűsítsük Miskolc egyedülálló örökségét.Természetesen ha már az Avason voltunk, szemügyre vettünk még néhány pincét és természetesen az avasi pincében készült borokat is megkóstoltuk.