LAP TETEJÉRE

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
"A pinczék száma hajdanában megközelítette a házak számát. A mesterembereknél meg épen a jómód jele volt, a'miért is aztán sokszor, ha tulajdon háza nem is de pinczéje mindenesetre volt."
A miskolci pincék első pontos felmérését 1817-ben Domby István készítette el, amikor megszerkesztette Miskolc térképét, ....1779 pincét vett lajstromba.
A legtöbb pinceüreg 10-20 méter hosszú, de szép számmal vannak közöttük 50-100 méteres, vagy annál hosszabb vájatúak is. A pinceüregek a bor tárolására ideális hőmérsékletet biztosítottak. Hőmérsékletük télen-nyáron 6-10 °C
A 18. századtól a pincék fölé épített borházak a városi iparosok és földművesek második otthonai voltak.
".....a hivatalos órák elmúltával, üzletzárás utáni munka végeztével az Avasra ment a miskolci polgár, feledni a nap gondjait, vidám poharazás közben a família körében, vagy barátok társaságában”

Az Avas

dj"....Az Avashegyen láthatók lépcsőzetesen egymásfölé emelkedő sorban Miskolcz szőlőbirtokosainak jól berendezett, s épített pinczéi, melyek legtöbbjei a régi időben telve valának a legjobb minőségű borokkal" - írja 1887-ben Podmaniczky Frigyes, majd a következőképpen folytatja:

e-mail: avasiborut@gmail.hu

Get Adobe Flash player


Amikor az este szürkülete egyre inkább sötétségbe váltott át, a viharos szél ellenére egyre több piros sapkás Mikulás tűnt fel az avas történelmi pincesorain, és mindegyik a Felső sor irányába cipelte batyuját.

Nem volt nehéz rátalálni a titkos gyülekező helyre hiszen a forralt bor illata, a füstölgő kémény  és a kiszűrődő vidám lárma egyértelműen jelezte. Odabent a kemence melege és Gyuszi különleges pálinkái segítették a Mikulásokat ismét átmelegedni.


A batyukból elő került ennivalók a társasággal együtt a pincében megterített asztalokhoz kerültek le.
A gazdagon megterített asztalok mellett Mikulás váró nótákra került sor, mely során a felnőttek a gyekeket is túlénekelték.  Vagy csupán egy pillanatra újból gyerekek voltunk?  Az éneklés csak félig tette meg hatását, mert a Mikulás most csak a Főkrampuszát küldte!


- de így is jutott minden gyereknek!

Kicsiknek:


Nagyobbaknak:


Majd, miután a kedélyek megnyugodtak a csomagok bitokában, a fínom falatokra is sor került.Amikor úgy éreztük hogy a mai napra már megmenekültünk az éhen halástól és a kiszáradástól is, végre volt energiánk együtt énekelni, köszönet érte Sityunak és alkalmi kíséretének!


Kattints a videolejátszóra! 
{jomwebplayer type=youtube video=http://youtu.be/jDmKPP9VXqY}Újra itt a nagy csapat!

..

Jöjj kedvesem!

...

Búcsúzkodáskor közösen meggyújtottuk az adventi koszorún a 2. gyertyát, hiszen már majdnem vasárnap volt, és a csillagoktól fényes ég felé felhallatszott a közösen elénekelt Mennyből az angyal...
A távozás közben még összeszámoltuk Sityu kíséretével, hogy hány perc volt az ünnep.....

..

A ritka percek selyemszalagját sikerült megint együtt felbontanunk!


A tavalyi Mikulásnapot  kiegészítettük a videókkal!  Nézd meg ide kattintva!